PAPA XII. PİUS Yahudileri kurtardı mı?

The Daily Telegraph Gazetesi, Hitler dönemi Katolik dünyasının dini lideri Papa XII. Pius’un Kristallnacht’ın ardından 200.000 Yahudi’nin Almanya’yı terk etmesini sağladığını iddia etti.

Nelly BAROKAS Kültür
14 Temmuz 2010 Çarşamba

Alman tarihçi Dr. Michael Hesemann, The Daily Telegraph Gazetesi’ne yaptığı açıklamada, Papa XII. Pius’un (o dönemde Cardinal Eugenio Pacelli adıyla tanınmaktaydı) dünyanın çeşitli ülkelerindeki başpiskoposlara gönderdiği mesajlarda, “Aryan olmayan Katolikler” ile “Hıristiyanlığı seçmiş Yahudilere” vize sağlamaları ricasında bulunduğunu iddia etti.

ABD merkezli ‘Pave the Way’ adlı dinler arası hoşgörü kuruluşu tarafından desteklenen Dr. Michael Hesemann araştırmalarını Vatikan arşivlerinde sürdürüyor. ‘Pave the Way’in Başkanı Elliot Hershberg, “Avrupa’yı fazla sorun yaşamadan terk edebilen birçok Yahudinin, vize ve yolculuk belgelerinin Vatikan’ın çabası sayesinde sağlandığından haberdar olmadıklarını düşünüyoruz. Şimdi ortaya çıkan bu bulguların Papa XII. Pius hakkındaki olumsuz kanıları ortadan kaldıracağını umuyoruz” dedi.

Papa XII. Pius, Holokost’a, Nazizme ve Adolf Hitler’e açıkça karşı çıkmadığı için ‘Hitler’in Papa’sı’ lakabını taşıyor. Dr. Hesemann, Pius’un gönderdiği mesajlarda “Hıristiyanlığı seçmiş Yahudiler” ve “Aryan olmayan Hıristiyanlar” tanımlamasının sadece bir bahane olduğunu, elde edilen vizelerin Yahudilere verildiğinin kesinlik kazandığını söyledi.

Dr. Hesemann ayrıca, “Nazi ajanları bu girişimden haberdar olabilirdi. Bu nedenle Cardinal Pacelli, Nazilerin Katolik Kilisesi’nin Yahudileri koruduğu izlenimini edinip bunu propaganda malzemesi olarak kullanmalarından çekindi. Pius’un yaptığı çağrı Kristallnacht’tan 20 gün sonra, 30 Kasım 1939 tarihini taşıyor” dedi.

O dönemde henüz Vatikan sekreteri olan Cardinal Pacelli, “Hıristiyanlığı seçmiş Yahudileri” korumak üzere Nazilerle imzaladığı bir anlaşma gereğince vize talebinde bulunma hakkına sahipti.

Bilindiği gibi günümüzün Katolik Dünyası’nın Lideri Papa XVI. Benedict, uzun süredir Papa XII. Pius’a azizlik mertebesinin verilmesi için uğraş veriyor. Oysa Yahudi kuruluşları azizlik mertebesinin verilmesi projesinin Vatikan’ın İkinci Dünya Savaşı’na ait arşivlerini açacağı 2014 yılına dek dondurulmasını talep ediyorlar.

Bir İngiliz tarihçisi aynı zamanda Holokost dönemi uzmanı olan Sir Martin Gilbert, Papa XII. Pius’un Yad Vaşem tarafından Uluslararası Dürüst payesi ile onurlandırılması gerektiğini ileri sürdü.