Barış süreci hız kazanıyor

Filistin Özerk Yönetimi ve İsrail hükümeti arasındaki görüşmeler ABD’nin arabuluculuğu sayesinde sürerken FÖY Başbakanı Fayad ile İsrail Savunma Bakanı Barak uzun bir aradan sonra ilk kez doğrudan görüştü

Dünya
14 Temmuz 2010 Çarşamba

Kudüs’te Kral David Oteli’nde gerçekleşen görüşme sonrasında medya karşısına çıkan iki lider barış sürecinin yeniden canlandırılması için atılacak adımları ele aldı. Batı Şeria’daki ABD tarafından eğitilen Filistin polis gücü ile İsrail Savunma Kuvvetleri arasındaki güvenlik koordinasyonunun arttırılmasına vurgu yapıldı. Barak açıklamasında, “Hedefimiz doğrudan görüşmeleri ilerleterek Filistinlilerle tüm sorunları konuşmak olacaktır” dedi.

İsrail hükümetinin kabine toplantısında söz alan Savunma Bakanı hükümetinin inisiyatif alarak ABD’ye detaylı bir barış planı sunması gerektiğini vurguladı.

Dolaylı görüşmelerin iki ay önce başlamasından bu yana gerçekleşen ilk doğrundan üst düzey toplantıdan sonra yapılan açıklamada Barak’ın Gazze’ye girişi yasaklanan silah yapımında kullanılabilecek hammaddelerin listesinin FÖY Başbakanına iletildiği bildirildi. Bu maddelerin Gazze’ye günlük olarak ulaştırılan yüzlerce ton ürün arasında yer almayacağının altı çizildi. İnsani ihtiyaçların Hamas’ın kontrolündeki Gazze Şeridi’ne ulaştırılmasının planlanması konuşuldu. Yardım geçişlerinin Batı Şeria’daki Filistin güvenlik güçlerinin kontrolünde yapılması kararlaştırıldı.

Gazze’de yönetimi elinde bulunduran Hamas, görüşmenin FÖY’ün ‘Amerikan baskısına boyun eğdiğinin kanıtı’ olduğunu öne sürerek Batı Şeria’daki El Fetih yönetimini sert bir dille kınadı.