OBAMA’DAN İRAN MESAJI: İsrail ABD’den habersiz İran’a saldırmaz

ABD Başkanı Obama, geçen Perşembe günü basına yaptığı açıklamada İsrail’in uluslararası alanda İran’a karşı ABD’den habersiz bir harekât düzenlemeyeceğini söyledi

Dünya
14 Temmuz 2010 Çarşamba

Geçen Perşembe günü, ABD Başkanı Obama, Kanal 2’de Yonit Levi’nin programında İsrail’in Ortadoğu politikası üzerine açıklama yaptı. Gerginliğin üst seviyelerde olduğu Ortadoğu’da, İsrail’in ABD’den habersiz İran’a karşı sürpriz bir harekât düzenlemeyeceğini söyledi. Obama, temmuz başında İsrail Başbakanı Netanyahu ile yaptığı görüşmede İsrail-Filistin barış sürecini, İran’ın nükleer programını ve iki ülke arasındaki nükleer silahlanma projeleri hakkında stratejiler geliştirdiklerini bildirdi. Bu görüşmenin bölgede güven oluşumu açısından çok olumlu geçtiğini sözlerine ekledi. Bu nedenle İsrail’in ABD’ye haber vermeden olası bir saldırıya geçmesinin mümkün olmadığını dile getirdi. Obama, Netanyahu’nun barış süreci ile ilgili liderliği konusunda ümitli olduğunu da açıkça ifade etti.

Geçen Çarşamba günü Netanyahu, Amerikalı Yahudi liderlerle yaptığı görüşmede İsrail-Filistin barışının çok yakında gerçekleşeceğini söyledi. Bu konu hakkında İsrail hükümetinin Mahmut Abbas ile yakın temaslarda olduğunu dile getirdi. Obama, bu konuyu takip amacı ile Amerikan Ortadoğu temsilcisi George Mitchel’i bölgeye gönderdi.