İsrail Eureka başkanlığını üstleniyor

Ekonomi
7 Temmuz 2010 Çarşamba

İsrail dünya çapındaki en kapsamlı bilimsel araştırma ve geliştirme programlarından biri olan Eureka’nın başkanı oluyor. 2000 yılından beri Eureka’nın üyesi olan İsrail şirketleri bu kurumun yapmış olduğu projelerin %10’undan fazlasına aktif olarak katılıyor.

İsrail, dünyadaki en büyük ortak araştırma ve geliştirme girişimlerinden biri olan, Pan-Avrupa Eureka programı döner başkanlığını üstleniyor. İsrail Eureka Başkanı olarak önümüzdeki yıl beş etkinliğe ev sahipliği yapacak.

İsrail 2000 yılından bu yana Eureka üyesi olmakla beraber, İsrailli şirketler, organizasyonun sunduğu projelerin %10’dan fazlasına katılmış bulunmaktadır.  İsrail Sanayi Ticaret ve Çalışma Bakanı Binyamin Ben-Eliezer, “Bu başkanlık, İsrail’in Ar&Ge konusundaki olağanüstü yeteneklerinin Avrupa tarafından tanınmasıdır,” dedi. Ben-Eliezer, aynı zamanda bu vesileyle birçok sayıda bilim adamlarının, büyük şirket başkanlarının ve üst düzey yetkililerin İsrail’i ziyaret edeceklerini söyledi. İsrail Eureka Başkanı olarak, önümüzdeki yıl boyunca, Eureka üyelerini beş ayrı etkinlikte misafir edecektir. Bu yıl programın 25. yıldönümü vurgulanacak. İsrail başkanlığı Berlin’de önümüzdeki günlerde yapılacak grup toplantısında resmen devir alacaktır. Aynı zamanda Eureka, 23’ü İsrailli katılımcı olmak üzere, 150 yeni projeye onay verecek.

İsrail Sanayi Ticaret ve Çalışma Bakanı Binyamin Ben-Eliezer Eureka başkanlığı ile ilgili açıklamasında ayrıca, Mısır’ın programa katılabilmesi için çalışacaklarını belirtti. Ben-Eliezer, Mısır’ın da bu programda yer almasının Ortadoğu’nun bilimsel olarak gelişmesine katkı sağlayacağına inandığını vurguladı.