İSRAİL MERKEZ BANKASI BAŞKANI STANLEY FİSCHER: Küresel kriz son aşamada

İsrail Merkez Bankası Başkanı Stanley Fischer, IMF ve Dünya Bankası ile yapılan toplantıda, Avrupa kurumları ve Uluslararası Para Fonu’nun, piyasalar ve küresel ekonomiyi  istikrara kavuşturmada yardımcı olduğunu söyledi.

Ekonomi
7 Temmuz 2010 Çarşamba

Fisher,  IMF ve Dünya Bankası arasında yapılan toplantıda, “Bazı ülkelerde hâlâ bir durgunluk yaşıyoruz ancak küresel mali kriz, son aşamada” diye belirtti. Fisher, küresel ekonomide gelecek gelişmeler hakkında çok belirsizlik olduğunu vurgulayarak piyasalara ulaşan her olumsuz bilginin, dünyanın çeşitli ülkelerinde devam eden durgunluğun çıkışına ilişkin değerlendirmelere etkisi olduğunu dile getirdi.  Fischer, Avrupa’daki  kurumları ve IMF’nin, piyasaları ve küresel ekonomiyi  istikrara kavuşturmada yardımcı olduğunu söyleyerek küresel ekonominin, bunun nasıl formüle edileceği ve nasıl uygulanacağına ilişkin önemli dersler öğrendiğini ekledi.

Fischer, Asya ülkelerinin krizden daha az etkilenmesi nedeniyle,  dünya ekonomisinin ağırlık merkezinin, hızla gelişmekte olan piyasalara kaymakta olduğunu dile getirdi.  Fischer, bu krizin kapitalizmi sona erdirdiği kavramını reddederek, dünyada ekonomik politikaları oluşturanların, finansal sistem reformlarına odaklanmaları gerektiğini hatırlattı.

ÇİFT YILLIK DEVLET BÜTÇESİ  ÖZGÜN BİR FİKİR

Bir başka önemli odak, birçok ülke tarafından kabul edilen mali genişleme politikaları ve bunların, ülkelerin ekonomik gelecekleri ve borçlarını onarmaları yönünde uygulanması  olmalı.

Strauss-Kahn küresel ekonomik krizi henüz geride bırakmadığımızı belirtti ve İsrail’in çift yıllık devlet bütçesine geçişinden övgüyle bahsederek şöyle ekledi, “Bu istikrar ve uzun vadeli planlamayı getiren özgün bir fikir. Çift yıllık devlet bütçesine geçiş, ülkelerin ekonomi politikalarının yönetimine yardımcı olduğundan, IMF üyelerine bunu benimsemelerini önereceğiz.”