J Street’ten Gilad girişimi

Zaman zaman İsrail politikalarını eleştiren açıklamalarıyla gündeme gelen Amerikalı Yahudi kuruluşu J Street, Los Angeles valiliği ve Yahudi cemaati ile gerçekleştirdiği girişimle 25 Haziran’ın ‘Gilad Şalit Günü’ olarak kabul edilmesini sağladı.

Dünya
7 Temmuz 2010 Çarşamba

30 Haziran tarihinde Los Angeles Valiliği, Los Angeles Yahudi Cemaati ve J Street barış teşkilatı üyeleri, kaçırılışının dördüncü yıldönümünde İsrailli asker Gilad Şalit için bir araya geldiler. Toplantıda, Hamas tarafından uluslararası anlaşmaları hiçe sayarak, hiçbir yardım kuruluşu ile görüştürülmeden alıkonulan Şalit’in şartsız ve derhal salıverilmesi talep edildi. Los Angeles Şehir Meclisi Üyesi Paul Koretz, İsrail’in Los Angeles Konsolosu Jacob Dayan’a sunduğu plaketle 25 Haziran’ın Los Angeles kentinde “Gilad Şalit günü” olarak anılacağını duyurdu. Toplantıda bir konuşma yapan J Street Güney Kaliforniya ve Güneybatı Bölge Direktörü Serena Zeise, başta Paul Koretz olmak üzere tüm Los Angeles Şehir Meclisi üyelerine bu konudaki hassasiyetlerinden dolayı teşekkür etti. 

Geçtiğimiz hafta yayınladıkları açık mektupla Gilad Şalit’in güvenli bir şekilde ailesine kavuşması ve İsrail ile Filistinlilerin yan yana barış ve güvenlik içinde yaşayacakları günün geleceğine dair umutlarını koruduklarını belirten J Street, o gün geldiğinde bölgedeki korku, şiddet ve trajedinin de sona ereceğini vurguladı.

ABD önderliğinde iki devletli çözümünü destekleyen J Street bunun İsrail’in Yahudi vatanı ve bir demokrasi olarak kalması için şart olduğunu düşünüyor. Diplomatik çözüm taraftarı olan kuruluş İran konusu dahil askeri müdahaleye karşı.