Mavi Marmara kargosu Gazze’ye ulaştı

31 Mayıs’ta yaşanan Mavi Marmara krizinin ardından İsrail’in Aşdod Limanı’na çekilen gemiden indirilen yardım malzemeleri Gazze’ye ulaşmaya başladı.

Dünya
7 Temmuz 2010 Çarşamba

İsrail, uluslararası yardım örgütleri ve Hamas arasında yapılan görüşmeler sonucunda Mavi Marmara’nın yükü Birleşmiş Milletler aracılığıyla Gazze’ye ulaştırılmaya başlandı. İsrail ordusu, silah yapımında kullanmaya uygun olmayan malzemeleri yollamakta ısrar ederken, Hamas “ya hepsi, ya da hiçbiri” şeklinde dayatma yaptı. İsrail hükümeti ile Hamas arasındaki anlaşmazlığı çözmek için ise ABD ve BM devreye girdi.

Varılan anlaşma sonucunda, Birleşmiş Milletler’in 128 kamyonluk yardım malzemelerini kara yoluyla Gazze’ye ulaştırması kararlaştırıldı. Ulaştırılan eşyalar arasında engelliler için 82 adet elektrikli sandalyede yer alıyor. İsrail, sandalyelerin bataryasız göndermek isteyince kısa süreli bir kriz yaşandı. BM Sağlık Örgütü, sandalyeleri bataryasız almayı kabul etmeyince İsrail geri adım atarak, sandalyeleri bataryaları ile birlikte gönderdi. Gazze’ye gönderilen malzemeler arasında elektrikli sandalyenin yanı sıra, hastane yatakları, ilaç, koltuk değnekleri ve ameliyat gereçleri yer aldı.