Mavi Marmara’dan sonra ilk buluşma

Mavi Marmara gemisinde yaşananların ardından durma noktasına gelen Türkiye-İsrail ilişkilerinde sürpriz bir gelişme yaşandı.

Şalom
2 Temmuz 2010 Cuma

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile İsrail Sanayi Bakanı Binyamin Ben-Eliezer, Belçika’nın başkenti Brüksel’de bir araya geldi. Yaklaşık iki buçuk saat görüşen iki bakan, ilişkileri yeniden düzeltebilmenin yollarını masaya yatırdı. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Burak Özügergin ise görüşmede, "Gazze'ye yardım taşıyan konvoya yapılan saldırıdan sonra Türk-İsrail ilişkilerinin vardığı nokta ve bu ilişkinin seyrinin ele alındığını" söyledi.

Görüşmede Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ile Türkiye’nin AB Daimi Temsilcisi Selim Kuneralp de yer aldı.

Ancak iki bakan arasında gerçekleşen ‘gizli’ görüşme, İsrail hükümetinde krize neden oldu. İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman, kendisinin görüşmeden haberdar edilmemesine büyük tepki gösterdi. İsrail Başbakanı Netanyahu ve Savunma Bakanı Barak’ın onayı ile gerçekleşen buluşma için Lieberman “Dışişleri Bakanı, bu olayın bakanlığımızın bilgisi dışında olmasını çok büyük bir ciddiyetle ele alacaktır,” diyerek, Netanyahu’nun otoritesinin sarsıldığını vurguladı.

Her iki ülke de gerçekleşen ‘gayri resmi’ buluşmada, görüşme talebinin karşı taraftan geldiğini açıkladılar.