‘GAYRİMÜSLİM’ açılımı

Avrupa Birliği Genel Sekreterliği’yle yapılacak tüm yazışmalarda ‘gayrimüslim’ ifadesi yerine ‘farklı inanç grupları’ ifadesi kullanılma kararı alındı.

Şalom
30 Haziran 2010 Çarşamba

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Avrupa Birliği Genel Sekreterliği’nin tüm yazışmalarında artık ‘gayrimüslim’ kavramını kullanmayacaklarını, onun yerine ‘farklı inanç grupları’ ifadesini tercih edeceklerini açıkladı. Süryani Kadim Ortodoks Patrik Vekili Yusuf Çetin’in uyarısı ile bu kararı aldıklarını belirten Bakan Bağış, “Aramicede Müslim ‘inanan’ anlamına geliyor; bizi ‘gayrimüslim’ diye tanımladığınızda inanmadığımızı söylüyorsunuz” diyen Çetin’in açıklamalarını aktardı.

Kamuoyuna ilk Şalom duyurdu

AB Genel Sekreterliği’nin artık ‘gayrimüslim’ ifadesine yer vermeyeceğini kamuoyuna ilk duyuran Şalom oldu. Egemen Bağış’ın geniş basına kapalı olarak İzmir Musevi Cemaati ile gerçekleştirdiği toplantıda yaptığı bu açıklama, geçtiğimiz hafta Şalom’da yer aldı. Konuyu Pazar günkü sayısında manşete taşıyan Hürriyet Gazetesi de “Egemen Bağış’ın geçtiğimiz haftalarda İzmir Musevi Cemaati temsilcileriyle yaptığı toplantının ayrıntıları da cemaatin en önemli yayın organı haftalık Şalom Gazetesi’nde yayınlandı. Şalom’un haberine göre Bağış toplantıda ‘Azınlık’ ve ‘Gayrimüslim’ terimlerini beğenmediğini, bu ülkede kimin köklerinin daha eskiye dayandığının araştırma konusu olduğunu söyledi,” ifadelerine yer verdi.