G-8 ülke liderleri Toronto zirvesinde Gazze ambargosunu, Gilad Şalit’in kaçırılmasının 4. yılını ve İran’ı görüştüler
Dünyanın en gelişmiş sekiz endüstriyel demokrasisinin liderleri, G-20 görüşmeleri öncesi G-8 Zirvesi için Kanada’da bir araya geldi. Liderler Gazze’deki gerginliğin ve mevcut durumun sürdürülemez olduğunu ifade ettiler.
ABD, İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya, Kanada, Japonya ve Rusya 20’li zirve öncesinde Kanada’da bölgedeki bu durumun sürdürülemeyeceğini ifade eden bir bildiri taslağı hazırladı. Bildiri Avrupa Parlamentosu Konseyi’nin İsrail’i Gazze kuşatmasını tamamen kaldırması çağrısını takiben yayınlandı. Geçen hafta Başbakan Binyamin Netanyahu kara ambargosunun hafifletileceğini ancak deniz ambargosunun devam edeceğini açıklamıştı.
G-8 ülkeleri tarafından yayınlanan bildiride “İsrail kabinesinin Gazze hakkındaki yeni politika olarak duyurduğu açıklamayı olumlu bir yaklaşım olarak görüyoruz. Bu politikanın hemen ve etkin bir şekilde Gazze’deki halkın insani ve ticari ihtiyaçlarının karşılanması, sivil ve altyapı inşasının sağlanması, yasal bir ekonomik etkinlik ve İsrail’in yasal güvenlik endişelerinin gerekliliklerinin yerine getirilmesi için uygulanmasında ısrar ediyoruz” ifadeleri yer alıyor.
Bildirinin devamında G-8 ülkeleri denizden ambargonun delinmesi çabası sırasında meydana gelen şiddet olaylarında 9 Türk’ün ölmesinden duyduğu üzüntüyü dile getiriyor. İsrail’in olayları sorgulamasının ve trajik olaya ışık tutmasının sevindirici olduğu belirtiliyor.
Esaretinin 4. yılında asker Gilad Şalit’in derhal serbest bırakılmasının talep edildiği bildiride İran’a da değiniliyor.
Bildiri, Tahran’daki liderlere hukuka saygı duymaları çağrısında bulunurken 2009’da muhalefet destekçilerine seçim sonrası tepkilerde uygulanan baskıya ve devlet güçlerinin güç kullanmasına da değiniyor.