Herkesin dileği Gilad’ı evinde görmek

Hamas tarafından alıkonulan İsrailli asker Gilad Şalit’in ailesi ve yürüyüşe katılanlar Netanyahu’nun evinin önünde “eve dönene kadar” Gilad ile beklemeyi planlıyor

Dünya
30 Haziran 2010 Çarşamba

Hamas’ın elinde tutsak bulunan İsrailli asker Gilad Şalit’in ailesi, Galil bölgesindeki evlerinden Kudüs’te bulunan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun konutuna kadar yaptıkları yürüyüşte kendilerine katılan binlerce kişiye teşekkür etti. Şalit’in annesi ve babası on binlerin kendilerine katılmasından büyük mutluluk duyduklarını, herkesin Gilad’ı evde görmek istediğini belirtti. Şalit ailesi Netanyahu hükümetinin oğullarını kurtarmak için yeterli çabayı göstermediğini, bir anlaşmaya varmakta zayıf kaldığını düşünüyor. Dört yılın ardından halen bir sonuç alınamaması karşısında tepki gösteren aile, beşinci ve altıncı yılların da geçmesini beklemeyeceklerini belirtiyor. Aile, geçtiğimiz hafta Netanyahu’nun evinin önünde bir protesto çadırı kuracaklarını ve oğulları için bir uzlaşmaya varılmadan terk etmeyeceklerini açıklamıştı. Şalit ailesine aralarında Likud Knesset üyesi Mikael Eytan’ın da bulunduğu on binler eşlik etti.

Netanyahu, Şalit ailesini Kudüs’e vardıkları esnada kabul edeceğini duyurdu. Netanyahu kabine toplantısında “Kalbimiz Şalit ailesi ile beraber. Uluslararası kamuoyunu alıkonulan askerimizin serbest bırakılması için harekete geçmeye çağırıyoruz” dedi.

Öte yandan hükümet binlerce kişinin yaptığı baskıya rağmen, Gilad Şalit’e karşılık istenilen yüzlerce Filistinli tutukluyu serbest bırakmayı düşünmüyor. Hükümetin varsayımı, Hamas karşısında takınılacak kararlı tavrın, Hamas’ı yumuşatacağı ve Netanyahu’nun önerdiği çözüme yanaşacağı yönünde. Hamas’ın iletişimi, özel temsilcisi Hagai Hadas kanalı ile kurması bekleniyor.

Şalit konusunda yapılan müzakerelerde iki konuda anlaşılamıyor: İsrail, birkaç düzine ‘ağır’ suçlunun serbest bırakılmasına karşı çıkıyor. Hamas’ın terör kanadını oluşturan bu suçluların Batı Şeria’da terör bağlantıları oluşturacakları düşünülüyor. İkinci konu ise İsrail’in serbest bırakacağı tutukluların Batı Şeria veya bölgede kalmasını istememesi. İletişim ağları sayesinde serbest kalan suçluların yeni terör girişimlerinde bulunacakları düşünülüyor. İsrail, serbest kalacakların ya yurt dışına gönderilmesini ya da hapiste tutulması isteniyor.

Netanyahu, geçmişte edinilen tecrübelere dayanarak, serbest bırakılan tutukluların neredeyse tamamının terör faaliyetlerine geri döneceğinden, bu çözüme taraftar değil. Pazarlıklar sessizce ve dolaylı kanallar ile yürütülüyor, fakat çözümün yakın olduğuna dair henüz bir işaret gözükmüyor. İsrail’in bakış açısından Alman arabulucunun hazırladığı ve 18 ay önce her iki tarafa da iletilen doküman görüşmelerin şablonunu oluşturuyor.

Hamas’ın Gazze’de bulunan ve Ahmet Jabari tarafından yönetilen askeri kanadı ise arabulucunun teklifini reddetmiş, gerekçe olarak da İsrail’in daha önceki sözünden dönmesini göstermişti. İsrail ise Hamas’ın kendi içinde bir anlaşmaya varamamasından dolayı taleplerini sürekli artırdığını, sonunda da Jabari’nin katı bir tutum takındığını belirtti.