‘Connection’ önce bir laboratuardı ŞİMDİ İSE BİR UÇAK

Connection Consulting’de, 4-14 yaş arası çocuk ve gençler için Bilimsel Düşünceyi Geliştirme Çalışması yapan Esin Acıman, geçtiğimiz günlerde 32 haftalık maratona katılan öğrencilerine diplomalarını dağıttı

Ester YANNİER Toplum
30 Haziran 2010 Çarşamba

Time Out İstanbul’da, Connection Consulting’deki çocuk ve gençlere yönelik faaliyetlerle ilgili haberi okuduktan sonra, merkezi ziyaret ederek kurucularından Esin Acıman’la birlikte, konuyla ilgili bir görüşme yapma kararı aldım. 16 Haziran Çarşamba günü, Bilimsel Düşünceyi Geliştirme Çalışması adı altında yapılan faaliyetin, kısacası 2009-2010 akademik yılı boyunca 32 hafta süren maratonun “diplomalarının” dağıtıldığı gündü. 4-14 yaş arası çocuk ve gençler, merkezin bahçesinde, küçücük yaşlarına rağmen, büyüklerin dünyasına ait bilim gibi zorlu bir çalışmayı tamamlamış olmanın gururuyla dans ediyor ve eğleniyorlardı.

Ekim 2009’da başlayan ve Haziran 2010’da biten bu süreçte, çocuklar uzaya roket fırlatmış, mikroskopta kendi dokularından ve yüzlerce farklı canlı nesneden örnekler incelemiş, manyetizmanın, elektriğin, elektroniğin, hareket ve çekim kanunlarının sihirli dünyasına girmişlerdi. Atmosferin katmanlarını merkezin mutfağında pişirdikleri farklı katlardan oluşan pastalarla öğrenmiş, ABD’den getirtilen özel bilim gereçlerini kullanarak volkanlar, kristal taşlar, özel bitkiler üretmiş ve yaza doğru, kendi yaş gruplarının doğrultusunda, matematiğin ve geometrinin sınırlarını keşfe çıkmışlardı. Okul sonrası ve hafta sonları sürdürülen bu çalışma ve gelecek akademik yılda yapılacak yeni çalışmalar hakkında bilgi almak amacıyla Esin Acıman’la görüştüm.

Bu yıl Connection Consulting bünyesinde başlattığınız Bilimsel Çalışma’dan beklediğiniz verimi aldınız mı? Hedefler nelerdi ve ulaşılabildi mi?

Bu yıl bir ilki gerçekleştirdik. Yıllardır hayalini kurduğumuz bir çalışmayı hayata geçirdik. Faaliyeti sürdüren kadromuz son derece profesyonel ve konuya çok hâkimdi. Zaman zaman İngilizce-Türkçe ekseninde sorunlar yaşadık. Ancak kısa zamanda İngilizce ağırlıklı ve Türkçe ağırlıklı olarak çalışmaları bölerek sorunun üstesinden geldik. Hedeflerimizin en önemlisi meraklı, düşünen ve sorgulayan, bilimsel bakış açısıyla sebep-sonuç düzleminde akıl yürüten çocuklar yetiştirmekti. Özellikle bütün yıl boyunca programa katılan öğrencilerimizde çok ciddi boyutlarda fark gözlemledik. Aileler, bu farkı, çocukları okulda bilim ağırlıklı derslere geçtikleri zaman çok daha iyi fark edebilecekler.

Hemen hemen bütün öğrencilerimize Wisc-R (uzman psikologlar tarafından uygulanan zekâ testi) uyguladık. Raporladık. Onların bilişsel ve duygusal yeteneklerini, güçlü ve göreceli olarak daha zayıf yönlerini keşfedip, ailelere bu konuda destek verdik. Sanırım çok iyi bir başlangıç yaptık. Bize güvenen bütün veliler de çok değerli geribildirimlerle bize katkıda bulundular. Önümüzdeki akademik yılda, bu yılın meyvelerini alarak, daha verimli olacağımıza inanıyorum.

Bir ikinci program mı eklediniz?

Evet. Ülkeler ve Kültürler – Devr’i Âlem başlığı altında yeni bir program açıyoruz.

Her hafta farklı bir ülkenin öncelikle DVD aracılığıyla tanıtımı yapılacak olan bu programda, ele alınan ülkenin müziği, dansı, yemeği, halkına özgü giysileri, ülkeye has abideleri ve kültürel yapıları, eğer varsa mitolojisi, efsaneleri, öyküleri, haritadaki yeri ve temel bilgileri işlenecek…

Drama, Art, Dans, Elişi Çalışmaları, Yemek Pişirme, Film İzleme ve Yorumlama.

Programda, tüm dünyada yöresel olarak etkin ve kültürel olarak özgün 32 farklı ülke işlenecek.

Bu faaliyetin ana hedefi nedir?

Bir çocuk veya genç, yaşadığı evreni önce bilimsel olarak, sonra da coğrafi ve kültürel olarak çok iyi tanımalıdır. Bu da, Coğrafya kitaplarını aşan bir hedeftir. Çocuk, ülkelere dair filmler izlemeli, müziğini, yemeğini, insanını tanımalı, kendini sadece ülkesine değil, tüm dünyaya ait hissetmelidir.

Gittikçe daha hızla globalleşen dünyamızda, coğrafi sınırları aştıkça, kendi içinde sınırlar azalan, hatta yok olan, evrenselleşen çocuklar hedefliyoruz...

Veliler size nasıl ulaşabilirler?

Bilgi ve kayıt nedeniyle bize ulaşmak isteyenler, (212) 325 9663 numaralı telefondan, connectionconsulting.com.tr internet sayfasından veya [email protected] e-posta adresinden ulaşabilirler.

2010-2011 AKADEMİK YILI İÇİN PLANLARINIZ NELER?

Bilimsel Düşünceyi Geliştirme Çalışması önümüzdeki yıl da devam edecek. Aramıza ABD’den yeni iki eğitmen katıldı. Biri Amerikalı, diğeri Türk olan bu iki eğitmen şu anda Robert College yaz kampında idareci konumunda görev almaktalar. Eylül ayından itibaren Connection bünyesinde, bizimle birlikte çalışacak ve bu iki programı sürdürecekler.