Broadway sahnesinde Bir Türk Yahudi yazar

Yakup Almelek’in Uyanış adlı oyunu Temmuz ayında Broadway’de sahnelenecek

Toplum
30 Haziran 2010 Çarşamba

Kaleme aldığı eserlerinde sevgi, dürüstlük, samimiyet, doğallık ve insani değerleri ön plana çıkararak kişilerin duygusal yapısını derinlemesine irdeleyen, eserlerini okurken hayal gücünü sonsuz kullanıma açan oyun kitapları yazarı Yakup Almelek; Türk Edebiyatı ve tiyatrosuna bugüne kadar kazandırdığı eserleriyle yeni bir kitap okuma alışkanlığının Türkiye’deki kapılarını aralıyor.

Yakup Almelek’in ince ve eğlenceli bir zeka ile okurlarına sunduğu “Uyanış”, “Dadı”, “Aldatmanın Ötesi”, “İş Adamı”, “Hazinenin Durumu Yürekler Acısıdır Kurtarabilen Çıksa Başımızın Tacıdır”, “Armağan” adlı oyun kitaplarının yanı sıra; “Dostlarım Anılar”, “ Ve Çocuk Tanrıya Küstü” adlı kitapları da yayınlanmış eserleri arasında yer alıyor.

Yazarın; Uyanış (The Awakening) adlı oyunu 7 Temmuz’da Broadway sahnesinde New York’lu sanatseverler ile buluşmaya hazırlanıyor.

Kitapları, Türkçe ve İngilizce olarak okuyucuyla buluşan Almelek’in Uyanış adlı oyunu Arion Yayınları girişimiyle ve Amerikalı tiyatro yönetmeni Annie Ward tarafından 17 kişilik oyuncu ekibiyle sahneye taşınıyor. Oyun, yirmi sekiz yaşında olan Ayla’nın hikâyesini anlatıyor. Hayatının yarısını üzüntü, kendini suçlama ve yaşamdan kopuk olarak geçirmiştir. Bir klinikte işe başlaması, mesai arkadaşlarının yanı sıra kliniğe gelen insanları tanımasıyla bir nevi hayata karşı körleşme içerisindeki yaşamında uyanış başlar. Bu süreci yalın ve samimi bir anlatımla sahneye taşıyan Annie Ward, Ekim 2009’da yazarın “İş Adamı” (The Businessman) adlı oyununu Broadway’de sahnelemiş ve yoğun ilgiyle karşılaşmıştı. Ayrıca, Amerika’nın en önemli kitap eleştirileri yapan yayını Foreword Review da “Uyanış” ile ilgili bir yazıya yer verdi.  Böylelikle Yakup Almelek’in kitapları Amerika’nın en büyük ve en önemli veritabanlarında bulunacak.

Yakup Almelek, uzun yıllar gazetemizde “Yaşamdan Damlalar” adlı köşesinde okurlarıyla buluşuyordu.