Önce Çin’in yeni planını görelim... Esnek sistem Yuan’ı Dolar karşısında eritebilir

İki yıl aradan sonra Çin’in Yuan’ı yeniden esnek hale getirmesi farklı tepkilere sebep oluyor. Roubini,  Yuan’ın yeni uygulamalar sonucunda değer yitirmeye devam edeceğini savunuyor.

Ekonomi
23 Haziran 2010 Çarşamba

Nobel Ödüllü ekonomist Nouriel Roubini, Çin’in para birimi Yuan’ın esnek hale getirmek istemesinin, ABD’nin istediği gibi güçlenmesi yerine tam tersine zayıflaması anlamına geleceğini söyledi.

Roubini dış basında yaptığı açıklamada, Çin’in yeni sistemi nasıl uygulayacağını görmek gerektiğini ifade etti. Yuan’ın son aylarda Euro karşısında hızla yükseldiğini, Euro’nun değer kaybetmesi durumunda paradoksal sonuç olarak Yuan’ın da Dolar karşısında değer kaybedeceğini belirten Roubini, Çin’in Yuan’ın Dolar karşısında değerlenmesine izin vermesi durumunda bile, bu değerlenmenin ılımlı olacağını ifade etti.

Aynı zamanda Çin Merkez Bankası  Para Politikası Kurulu’na akademik başkanlık yapan Li Daoki de benzer şekilde Euro’nun Dolar karşısında gerilemeyi sürdürmesi  durumunda, Yuan’ın dolar karşısında değer yitireceğini söyledi.

Ayrıca, Yuan’ın değerinde çok büyük değişiklik beklenmemesi gerektiğini kaydetti. Açıklamada döviz kurunun “makul dengeli bir seviyede” tutulmasının ekonomik istikrara katlıda bulunacağı ve Çin ekonomisinin yeniden yapılanmasına yardımcı olacağı ifade edildi.