Kolombiya'da seçimi kim kazandı

Çad'dan Yunanistan'a, Güney Kore'den Suriye'ye haftaya damgasını vuranlar...

Karel VALANSİ Diğer
23 Haziran 2010 Çarşamba

Amerika

KOLOMBİYA: Kolombiya’da cumhurbaşkanlığı seçimlerinin son turunu oyların yüzde 69’unu alan iktidar partisinin adayı Juan Manuel Santos kazandı.

ABD: BP’nin ABD Başkanı Barack Obama’nın isteği ile oluşturduğu 20 milyar Dolarlık “Petrol sızıntısı mağdurları tazminat fonu”nun Başkanı Kenneth Feinberg, ödemelerin daha süratli olması gerektiğini açıkladı. BP, petrol sızıntısı sonrası mağdurlara 100 milyon Dolar tazminat ödedi. Şirketin hisseleri Nisan ayındaki sızıntı sonrası yüzde 50’ye yakın düştü. BP’de çalışan bir işçi, Meksika Körfezi’ndeki kazadan önce firmayı sızıntı olduğu konusunda uyardığını fakat dikkate alınmadığını açıkladı.

VENEZUELA: Ülkeyi sosyalizme doğru götürdüğünü söyleyen Devlet Başkanı Hugo Chavez, Venezuelalılar’ın manevi değerlerinin olumlu yönde değişmesi gerektiğini belirterek orduya sokaklarda bira satılması veya dükkanlardaki içki satışının yasal saatlar dışında yapılmasını engelleme talimatı verdiğini açıkladı.

BREZİLYA: Onsekizincisi düzenlenen Küba ile Dayanışma Konvansiyonu’nda birçok Latin Amerikalı sanatçı sahne alırken, çeşitli konularda paneller düzenlendi. Devrimci şarkılar söyleyen sanatçılar Küba Devrimi ile olan dayanışmalarını ifade ettiler.

Afrika

ÇAD: Sadece Hayder Lamis bölgesinde 5 bin çocuğun yetersiz beslenme yüzünden ölme tehlikesiyle karşı karşıya olduğuna dikkat çeken insani yardım amaçlı sivil toplum kuruluşu Médecins Sans Frontières (Sınır Tanımayan Doktorlar) Çad’a acil gıda yardımı çağrısında bulundu.

Avrupa

YUNANİSTAN: Kamu ve özel sektör çalışanları hükümetin bütçe açığını daraltma tasarısını protesto etmek için 23 ve 29 Haziranda 24’er saatlik genel grev kararı aldı.

İZLANDA: AB Dönem Başkanı ve İspanya Dışişleri Bakanı Miguel Angel Moratinos, üye ülkeleri dışişleri bakanlarının İzlanda ile üyeliğe yönelik müzakerelerin başlatılması için ilke anlaşmasına vardıklarını açıkladı. Birlik liderleri İzlanda’nın 2008 banka krizinde devreye giren İngiltere ve Hollanda’ya olan borcu konusunda uzlaşması gerektiğini kaydetti.

FİNLANDİYA: Merkez Parti Genel Başkanı ve Başbakan Matti Vanhanen’in yeniden aday olmadığı parti kongresinde iktidardaki Merkez Parti’nin başkanlığına 41 yaşındaki Mari Kiviniemi seçildi. Kiviniemi nisan 2011’de yapılacak genel seçimlere kadar başbakanlık görevini yürütecek.

POLONYA: Nisan ayındaki uçak kazasında hayatını kaybeden Cumhurbaşkanı Lech Kaczynski’nin ardından görevi devralacak kişiyi belirlemek için yapılan seçimlerin ilk turunda ne vekili Bronislaw Komorowski, ne de ikizi eski Başbakan Jaroslaw Kaczynski gerekli oyu alamadı.

İTALYA: “Temiz Eller” döneminin ünlü savcılarından olan Değerler İtalyası Partisi Lideri Antonio Di Pietro hakkında sahte belgelerle seçim harcaması adı altında para tahsilâtı yaptığı iddiasıyla soruşturma başlatıldı.

TÜRKİYE: Komuta yapısını gözden geçiren NATO, İzmir’deki üssünü kapatmaya hazırlanıyor. 1999 yılında bölge komutanlık sayısını 65’den 20’ye indiren NATO, savunma bakanlarının İstanbul’da aldıkları karar doğrultusunda Belçika’nın Mons kentinde bulunan askeri karargahı ile ABD’nin Norfolk kentinde bulunan müttefik değişim komutanlığı dışındaki büyük karargahlarını kapatacak.

Asya

GÜNEY KORE: Güney Kore’de biraraya gelen G20 ülkelerinin maliye bakanları ve merkez bankası başkanları, aşırı bütçe açığı sorununu çözme çabalarına vakit kaybedilmeden başlanması gerektiğini söyledi ancak küresel bir uzlaşma sağlanamadı.

ÇİN: Henan eyaletinde bir maden ocağında meydana gelen patlamada 46 kişi öldü.

MYANMAR: Ülkenin kuzeybatısında muson yağmurlarının yol açtığı toprak kaymasında 57 kişi hayatını kaybetti. Brezilya’nın kuzeydoğusunda yaşanan toprak kaymasında ise 31 kişi öldü.

FİLİPİNLER: İran’dan Filipinler’e tıp eğitimi için gelen öğrenci ve doktorları taşıyan otobüsün uçuruma yuvarlanması sonucu 22 kişi hayatını kaybetti, 30 kişi yaralandı.

Ortadoğu

IRAK: Başkent Bağdat’ta bomba yüklü iki araçla düzenlenen saldırılarda 30 kişi öldü, 60 kişi yaralandı.

SURİYE: Son üç yıldır ülkenin doğusunda görülen kuraklık ve su kaynaklarının kötü yönetimi nedeniyle Dünya Gıda Programı 190 bin kişiye gıda yardımına başladı. Bir milyon Suriyelinin başkent Şam’a göç ettiği kaydedildi.