İsrail’e ‘terör ülkesi’ diyen Alman parlamenter görevden uzaklaştırıldı

Dünya
23 Haziran 2010 Çarşamba

Holokost’u gelişen bir sanayiye benzeterek vurgu yapan ve İsrail’e “Yahudi terör ülkesi” diyen Alman parlamenter Holger Apfel, altı aylığına her türlü parlamento etkinliğinden uzaklaştırıldı. Aşırı sağcı Nasyonal Demokratik Parti’nin (NPD) Saksonya Bölgesi Meclisi’nde temsilci olan Apfel’in mecliste yaptığı konuşma, diğer milletvekilleri tarafından büyük eleştiri ile karşılandı.

Konuşma süresi dolduğu halde kürsüden inmeyen Apfel nefret söylemlerine devam etti. Apfel, ancak Sözcü Matthias Röbler’in mikrofonunu kapatması ve polislerin kendisini dışarıya çıkartmasıyla sustu.   

Saksonya eyaleti NPD’nin Almanya’daki kalelerinden biri olarak görülürken 2009’daki ulusal seçimlerde tekrar temsil yetkisini alabilmesini sağlayan oya ulaştı (Yüzde beş eşiğinin geçilmesi gerekirken parti %5,6 oy aldı). Partinin şu anda 132 sandalyelik Saksonya Eyalet Parlamentosu’nda sekiz vekili bulunuyor. 

Aşırı sağcı ve antisemit partinin Ulusal Anayasa Mahkemesi tarafından yasaklanması için sürdürülen çabalar 2003’te son bulmuştu.