İsrail hükümeti Gazze ambargosunu hafifletiyor

Hafta sonu toplanan İsrail kabinesi, Gazze’ye uygulanan ambargoyu hafifletme kararı aldı. FÖY ve Mısır ile görüşülerek alınan kararda ‘askeri amaçlı olmayan’ yardımların girişine izin verileceği açıklandı. İsrail, uluslararası kamuoyuna Şalit’in serbest bırakılması için sürdürdükleri çabaları arttırma çağrısında bulundu

Dünya
23 Haziran 2010 Çarşamba

Türkiye ile İsrail arasında yaşanan gemi krizinden üç hafta sonra, geçtiğimiz Pazar günü İsrail hükümeti Gazze ablukasının hafifletileceği haberini açıkladı. Bu kararın alınmasında uluslararası baskı ve ileride ablukayı delme amacıyla çeşitli ülkelerden yola çıkacak gemiler önemli rol oynadı. Kararın alınmasından sonra İsrail, Mısır ve Filistin Özerk Yönetimi’nin değişiklerle ilgili onayını aldı. Geçtiğimiz hafta sonu İsrailli ve Mısırlı yetkililer abluka değişikliklerini görüşmek amacıyla toplandı. Toplantılara, Uluslararası Dörtlü’nün temsilcisi Tony Blair ve Amerikalı diplomatlar da katıldı.

ABD’nin Ortadoğu temsilcilerinden Daniel Shapiro, İsrail ve Filistinli yetkililerle görüşürken; George Mitchell da Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek ile görüştü. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu konu ile ilgili röportaj vermeyi ve soruları kabul etmeyi reddetti fakat bir basın açıklamasında bulundu. Başbakan bu açıklamasında alınan kararın İsrail’in genel politikasını etkilemeyeceğini ve İsrail vatandaşlarını Gazze’den gelebilecek olan roket ve her türlü düşmanca eyleme karşı korumaya devam edeceklerini belirtti.

Ablukanın hafifletilmesi ile ilgili en önemli gelişme ise hazırlanacak olan “kara liste”. Bu listede Gazze’ye girmesine izin verilmeyecek ürünler belirtilecek. Bunlar genellikle silah yapımında kullanılacak gereçler olacak. Şu anda İsrail Gazze’ye 114 ürün gönderilmesine izin veriyor. Yeni yasa ile bu sayı binlere çıkacak.

Yeni kararla, Filistin Özerk Yönetimi’nin kontrolünde yüklü miktarda inşaat malzemesi Gazze’ye yollanacak. Bu malzemeler okul, klinik, kanalizasyon ve su yolları inşasında kullanılacak. Tüm projeler Birleşmiş Milletler tarafından denetlenecek. Denetleme özelikle Hamas’ın bu malzemeleri savunma duvarı inşa etmek için kullanılmasını önlemeyi amaçlıyor.

İsrail Başbakanlık Basın Sözcüsü Mark Regev yaptığı açıklamada ablukanın daha da hafifletilebileceğini ve bunu gidişatın göstereceğini açıkladı. Regev, sözü İsrail’in Hamas’ı hâlâ terör örgütü olarak gördüklerini belirterek sözlerini tamamladı.