İzmir Musevi Cemaati yönetimiDevlet Bakanı Egemen Bağış ile buluştu

Toplum
23 Haziran 2010 Çarşamba

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, İzmir’de bulunduğu 16 Haziran Salı günü İzmir Musevi Cemaati Yönetim Kurulunu Swiss Otel’de bir sohbet toplantısına davet etti.

Onursal Başkan Moris Bencuya ve yönetim kurulu üyelerinin büyük bir çoğunlukla katıldıkları toplantıya, Egemen Bağış’a refakat eden başta İzmir Valisi olmak üzere birçok üst düzey yetkili de katıldı.

Bağış, kısa bir konuşma ile toplantıyı açtıktan sonra sözü İzmir Musevi Cemaati Yönetim Kurulu Başkanı Jak Kaya’ya verdi.

Jak Kaya öncelikle bu davetten duydukları memnuniyeti ifade ettikten sonra İzmir Cemaati’nin sorunlarını dile getirdi.

Öncelikle cemaatin tüzel bir kişiliği olmaması ve eski ile bağlantılı bir vakıf kurulamaması nedeni ile çok büyük tarihi değeri olan  sinagoglara sahip çıkamadıklarını dile getirerek bu konuda yaşanan sıkıntılar hakkında detaylı bilgi sundu. Bu konuda yapılan çalışmalarla ilgili hazırlanmış olan bir dosyayı Egemen Bağış’a sunan Başkan Jak Kaya, İzmir Cemaati’nin bugünkü durumu ve kurumları hakkında da geniş bilgi verdi.

Egemen Bağış cevaben yaptığı konuşmada, Gazze olayları nedeni ile Musevi vatandaşların etkilenmemesini istediklerini, farklı inançlara sahip tüm cemaatlerin kendileri için çok değerli olduklarını ifade etti. Bunun yalnız kendi görüşü değil, başta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere tüm hükümetin görüşü olduğunu ilave ederek, İstanbul’daki Musevi Cemaati ile olan yakın ilişkilerinden bahsetti. Bu ilişkileri İzmir Musevi Cemaati ile de kurmak istediğini, herhangi bir ihtiyaç halinde kendisini aramaktan çekinmemelerini tüm samimiyeti ile ifade eden Bakan Bağış konuşmasının devamında, “azınlık” ve “gayrimüslim” terimlerini beğenmediğini, bu ülkede kimin köklerinin daha eskiye dayandığının araştırma konusu olduğunu, dolayısı ile kimin azınlık kimin çoğunluk olduğunun tartışılabileceğini söyledi.

Bağış, bir kiliseyi ziyaretinde ise “müslim” kelimesinin “inanan” anlamına geldiğini, kendilerine “gayrimüslüm” denildiği zaman “inanmayanlar” anlamına geleceği için bundan rahatsız olduklarını ifade eden patrik ile söyleşisinden sonra “gayrimüslim” yerine “farklı inanç grupları” terimini kullanmayı daha uygun gördüğünü anlattı.

Bundan sonraki İzmir ziyaretinde tekrar bir araya gelmek ve en azından bir sinagogu ziyaret etmek istediğini ifade eden Bakan Egemen Bağış, toplantıya katılan herkese ayrı ayrı teşekkür ederek iyi dileklerde bulundu.

Rafael ALGRANATİ / İzmir