Kırgızistan’da neler oluyor?

Libya'dan Japonya'ya, Belçika'dan Irak'a haftaya damgasını vuranlar...

Karel VALANSİ Diğer
16 Haziran 2010 Çarşamba

Kırgızistan’da neler oluyor?
 
Kırgızistan'ın güneyinde 11 Haziran gecesi iki karşıt görüşlü grup tarafından başlayıp büyüyen etnik çatışmalarda en az 177 kişi öldü, 1600'den fazla kişi yaralandı. 19 Mayıs'ta Özbekler ile Kırgızlar arasında etnik gerilimi körükleyen kişilerin, bu kez Oş ve Celalabad'da halkı kışkırttığı düşünülüyor.
Eski SSCB ülkelerinin oluşturduğu, Rusya öncülüğündeki Ortak Güvenlik Antlaşması Örgütü, Kırgızistan'a helikopter, araç ve diğer malzemeler göndereceğini açıkladı. Oş'ta görev yapan basın mensupları ile yabancı misyon ve kurum temsilcileri bölgeden tahliye edilerek Bişkek'e geçirildi.
Polis kıyafeti giymiş maskeli provokatörlerin görüldüğü olaylar sonucunda 100 bin kişi Özbekistan sınırına yığıldı. Özbekistan'a sığınmış sekiz bin kişinin olduğu belirten Özbek yetkililer daha fazla kişiyi kabul edecek durumda olmadıklarını belirterek sınırlarını kapadılar. Özbekistan uluslararası yardım talep ederken BM mülteci örgütü, bölgeye olağanüstü hal heyeti göndermeye hazırlanıyor. Kazakistan, sınırını korumak için ek kuvvet sevkiyatı yaptı. Oş kentinde iki Pakistan’lı öğrencinin öldürülmesi üzerine Pakistan yönetimi bölgede bulunan 269 vatandaşının getirilmesi için 3 uçak yolladı. Türkiye de vatandaşlarının tahliyesi için iki uçak göndereceğini açıkladı. Ülkedeki Rus hava üssünü korumak üzere Rusya 150 kişilik bir tabur yollayacağını açıkladı. Ülkede ABD'nin de askeri üssü bulunuyor.
5,5 milyonluk Kırgızistan'da Kırgızlar nüfusun yüzde 70'ini, Özbekler ise yüzde 15'ini oluşturuyor. Kırgızlar ile Özbekler arasında 1200 kişinin yaşamını yitirdiği ilk çatışmalar 20 yıl önce 1990'da çıktı ve Rus askerlerinin müdahalesi sonucu durduruldu.
SSCB'nin dağılmasının ardından Kırgızistan ile Özbekistan arasında birçok noktada sınırların çizilememesi uyuşturucu çetelerinin faaliyetlerine zemin hazırlarken, ülkenin güneyindeki içme suyu kıtlığı, arazi yetersizliği, işsizlik, yoksulluk, yolsuzluk, çete ve mafya kavgaları, Afganistan'da hüküm süren huzursuzluk ve Özbekistan'ın Andican kentindeki çatışmalar Kırgız halkını ülkenin kuzeyindeki eyaletlere göç etmeye zorluyor.
Celalabad'daki çatışmaların arkasında devrik Lider Kurmanbek Bakiyev'in bulunduğu tartışılırken, Bakiyev, hükümetin 27 Haziran'da yapılacak anayasa referandumunu baltalamak için şiddet olaylarını başlattığı suçlamasını reddetti.

Afrika

LİBYA: Yasa dışı olarak yaşadığı Libya’da ekonomik faaliyette bulunduğu gerekçesiyle iki yıldır alıkonulan İsviçreli işadamı Max Göldi ülkesine geri döndü. Göldi, Libya lideri Muammer Kaddafi’nin oğlu Hannibal’in iki hizmetçisinin şikâyeti üzerine 2008 yılında İsviçre’de gözaltına alınmasına misilleme olarak tutuklanmıştı.

Amerika

ABD: Başkan Barack Obama’nın sızıntıyı durdurmak için BP’ye verdiği 48 saatlik sürenin sona ermesinin ardından Beyaz Saray’ın BP’den sızıntıdan zarar görenlere tazminat ödemeleri için milyarlarca dolarlık bir fon oluşturmasını talep ettiği konuşuluyor. The Times Gazetesi, 20 Nisan’daki patlamada sekiz kişinin öldüğünü hatırlatarak, BP’nin patronlarının sızıntının bedelini 15 yıla kadar hapis cezasıyla ödeyebileceğini belirttiyor.

MEKSİKA: Uyuşturucu kartellerinin elinde bulunan Ciudad Juarez’e yakın bir uyuşturucu tedavi merkezini basan saldırganlar, aralarında hastane çalışanları ile uyuşturucu tedavisi gören 19 kişiyi hain olmakla suçlayıp öldürdü.

Asya

HİNDİSTAN: Ganj Nehri’nde kapasitesinin üzerinde yolcu taşıyan tekne alabora oldu. 24 kişi öldü, 11 kişi ise kayıp.

JAPONYA: Ülkenin Maliye eski Bakanı ve yeni Başbakanı Naoto Kan, ülkenin kamu borçları nedeniyle Yunanistan gibi bir çökme riski ile karşı karşıya olduğunu açıkladı. Gelişmiş ülkeler arasındaki en kötü durumda olan Japonya’nın kamu borcu gayri safi milli hasılasının iki katı düzeyinde.

Avrupa

BELÇİKA: Pazar günü yapılan genel seçimleri, Flamanca konuşulan bölge ile Fransızca konuşulan Valonya Bölgesi’nin tamamen ayrılmasını savunan, Yeni Flaman İttifakı (N-VA) birinci parti olarak kazandı. Seçimden zaferle çıkan parti başkanlarının Kral II. Albert tarafından kabulünün ardından koalisyon çalışmaları hız kazandı.

Ortadoğu

IRAK: Başkent Bağdat’ta bulunan Merkez Bankası’na düzenlenen saldırıda 15 kişi öldü, 50 kişi yaralandı.