Reuters gemideki fotoğrafları değiştirdiğini kabul etti

İngiliz asıllı Reuters haber ajansı, ikinci kez politik olarak hassas olan fotoğrafları değiştirmek ve İsrail’i kötü yansıtmakla suçlanıyor. Ancak bu kez Reuters hatalı olmadığını iddia ediyor.

Dünya
16 Haziran 2010 Çarşamba

Reuters haber ajansı, Mavi Marmara gemisinde İsrail askerleri ile aktivistlerin yer aldığı fotoğraf karelerinde, bıçak ve kan izlerini yok ettiğini kabul etti.

Fotoğraflardan birinde, İsrailli bir komando, geminin güvertesinde yerde yatarken, aktivistler tarafından çevrilmiş durumda görülüyor. IHH tarafından yayınlanan resimde kimliği belli olmayan bir aktivistin elinde bıçak tuttuğu görülüyor. Ancak Reuters’ın fotoğrafında, el görünür durumdayken, bıçak kesilip çıkarılmış.

Reuters’ın resimde yaptığı değişiklikler ise tepkilere neden oldu. Amerikalı bir blog yazarı ‘Küçük yeşil futbollar’ adlı blogunda Reuters’ı suçluyor. Blogda “Bu, bir fotoğrafı kesmek için çok ilginç bir yöntem. Birçok kişi o bıçağı konunun çok önemli bir parçası olarak görürdü. Aktivistlerin silahlı olup olmadığına dair büyük bir tartışma vardı. Bir bıçağı, bir askerin bıçaklandığı görülen bir fotoğraftan çıkarmak, çok garip bir düzeltme kararı gibi geliyor. Biri bunu saklamaya çalışmaya çalışmıyorsa tabi,” şeklinde yazıyor.

IHH tarafından değiştirilmeden yayınlanan ikinci bir fotoğrafta ise, geminin kenarında kanlar ve bir İsrail askeri güvertede yatarken bir elin tuttuğu bıçak görünüyor. Reuters’ın yayınladığı fotoğrafta hem kanlar hem de bıçak eksikti.

Konuyla ilgili açıklama yapan Reuters ise fotoğraflarda yaptıkları değişikliklerin politik niyetle olduğunu inkâr etti. Haber ajansı açıklamasında, “Söz konusu fotoğraflar İstanbul’dan sağlandı ve normal düzeltme sürecinde yayına hazırlanırken, köşeleri kesildi. Bıçağın görüntülerden istenmeyerek kesildiği fark edildiğinde, Reuters hemen orijinal resimleri de yayınladı,” ifadesine yer verdi. Reuters’ın hâlâ ikinci fotoğrafla ilgili suçlamalara cevap vermesi bekleniyor.

Bu olay, Reuters’ın fotoğrafları manipüle etmekle ikinci kez suçlanışı. 2006 yılında, Adnan Hajj adlı bir Reuters fotoğrafçısı, Beyrut’ta İsrail’in bombalaması nedeniyle oluşan yıkımları görüntüleyen fotoğraflar yayınlamıştı. Hajj fotoğraflarından birine, Güney Beyrut’un panoramik bir resmine duman ekleyerek zararın olduğundan daha fazlaymış gibi görünmesini sağlamıştı. İkinci bir fotoğrafta, sözde olaylar sırasında evi yıkılan bir kadını görüntülemiş, ancak daha sonraki bir araştırma kadının evinin İsrail’in atağından önce yıkıldığını ortaya çıkarmıştı. Reuters daha sonra Hajj’ın 900’den fazla fotoğrafını dağıtımdan kaldırmış ve ilişkilerini koparmıştı. Ayrıca bir fotoğraf editörü de kovulmuştu.