ABD: “Türkiye’nin İran yaptırımlarına karşı ret oyu suratımıza atılmış bir tokattır”

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü “Birleşmiş Milletler yaptırım oylamasında ret oyu kullanmalarının mantıklı sebebini açıklamak Türkiye ve Brezilya’nın sorumluluğudur” dedi

Dünya
16 Haziran 2010 Çarşamba

Amerikan yönetimine yakın kaynakların Perşembe günü Haaretz Gazetesi’ne yaptığı açıklamaya göre, Türkiye’nin ret oyu vermesi, Başkan Barack Obama’nın yaptırımlar için küresel destek toplama çabasına karşı “yüze atılmış bir tokat gibi” dedi.

Geçtiğimiz hafta BM Güvenlik Konseyi’nin İran’a karşı aldığı yaptırım oylamasında Lübnan’ın çekimser kaldığı oylamada hayır oyları Brezilya ve Türkiye’den geldi. İran, kararın ardından nükleer programına kesinlikle devam edeceğini belirtti.

15 üye ülkeden oluşan konsey ABD, İngiltere, Fransa, Almanya, Çin ve Rusya arasında 5 aylık görüşmelerin sonucu olan kararı açıklamıştı. Lehte 12 oy ile İran’a karşı dört yaptırım kararı için gerekli oy oranı alınmış oldu.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Philip Crowley, “BM Güvenlik Konseyi’nden çıkan bildiri çok güçlü ve muhatabı olan bir bildirge. Açıkça görülüyor ki oylarının mantığını açıklamak Türkiye ve Brezilya’ya kalıyor. Açıkça, belirli taktikler üzerinde anlaşmazlıklarımız olsa da 1929’un uygulamalarında olduğu gibi, Türkiye, Brezilya ve diğer ülkelerle çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

1929’da Güvenlik Konseyi’nde alınan karara atıfta bulunanan Crowley, bu karar ile İran’ın uluslararası camiaya başkaldırmasının maliyeti artarken, İran’ın nükleer programı ile ilgili şüpheleri barışçıl bir şekilde çözmeye yönlendiriyor.