ABBAS’tan önemli açıklamalar: “Yahudilerin İsrail üzerindeki hakkını inkâr edemem”

Washington’da bulunan FÖY lideri Mahmud Abbas, Obama’ya Gazze ambargonun kaldırılması ile ilgili düşüncelerini açıklarken, ambargonun ani kaldırılışının Hamas’ı güçlendireceğini savundu

Dünya
16 Haziran 2010 Çarşamba

Geçtiğimiz çarşamba günü Beyaz Saray’da ABD Başkanı Barack Obama ile görüşen Filistin Özerk Yönetimi (FÖY) lideri Mahmud Abbas, Gazze ambargosunun kaldırılması ve son olaylar ile ilgili düşünce alışverişinde bulundu. Abbas ambargonun hafifletilmesi veya kaldırılmasının sadece Hamas’ın işine yarayacağını söyledi. Bu durumun Hamas’ı  güçlendireceğini ve bölgede istikrarı zedeleyebileceğinin altını çizen Abbas, Mısır’ın da bu konuda aynı görüşü paylaştığını belirtti. FÖY lideri, uygulanan ambargonun adım adım kaldırılması gerektiğini hatırlatırken aynı zamanda Gazze halkının da desteklenmesi gerektiğini ama bunun için sadece İsrail’e yüklenilmemesinin önemini vurguladı.

Abbas, ABD ziyareti sırasında Amerikan Yahudi lobisine de çok önemli bir mesaj verdi: “Hiçbir zaman Yahudilerin İsrail toprakları üzerindeki hakkını inkâr edemem, İsrail Yahudilerindir” dedi. FÖY lideri yaptığı açıklamasında ayrıca Doğu Kudüs’ün kurulacak bir Filistin Devleti’nin başkenti olacağını ve Doğu Kudüs’ü dışarıda bırakan hiçbir teklif ve anlaşmayı kabul edemeyeceklerini yineledi.

Türkiye-Hamas yakınlaşmasından rahatsız

Jerusalem Post Gazetesi’nin haberine göre Filistin Özerk Yönetimi (FÖY) Türkiye’nin Hamas’a artan desteğinden ve Gazze ambargosunun koşulsuz kaldırılma isteğinden rahatsızlık duyuyor. İstanbul’da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşen FÖY lideri Mahmud Abbas’ın bu rahatsızlığını dile getirdiği belirtildi.

Üst düzey El-Fetih yöneticisi olan Azzam al-Ahmed, Hamas’ın kendileri ile uzlaşmaması durumunda ambargonun kaldırılmaması gerektiğini, ayrıca Gazze’ye İsrail sınır kapılarından yardım yolladıklarını belirtti.

FÖY’ü oluşturan El-Fetih de Gazze’ye olan blokajın kaldırılması taraftarı ancak Hamas’ın, Haziran 2007’de kendileri ile çarpışıp Gazze’de ele geçirdiği iktidarı devredip Mısır’ın önderliğinde uzlaşma yolunu seçmesini istiyor.

FÖY ayrıca Refah sınır kapısının Mısır tarafından tekrar açılmasından duyduğu rahatsızlığı dile getiriyor. Hamas’ın darbesinden önce bu sınırın FÖY tarafından kontrol edildiğini hatırlatan yetkililer, bu sınırın açılması için Hamas ile değil kendileri ile görüşülmesi gerektiğini savunuyorlar.

Bu sırada Hamas yetkilileri FÖY’ü suçlayarak Temmuz 2008’den itibaren Gazze sakinlerine pasaport vermeyerek on binlerce Filistinlinin seyahat özgürlüğünü elinden aldığını belirtti. FÖY bazı kişilere güvenlik sebebi ile pasaport vermediklerini açıkladı.