Merdiven

Gençlik - Eğitim
14 Haziran 2010 Pazartesi

Hayat sonsuz basamakları olan bir merdivendir. Her basamak bir öncekinden yüksek, bir sonrakinden alçaktır. Çıkılan her yeni basamakta biraz daha yükseldiğiniz için, hem daha geniş açıdan bakabilirsiniz çevrenize; hem de yukarda olduğunuz için, biraz daha iyi fark edilirsiniz aşağılardan. Çıktığınız her basamağa sadece kendinizi değil, o basamağa çıkmak adına öğrendiğiniz deneyimleri ve bir önceki basamakta yaşadığınız anıları da götürürsünüz.

Hayat merdiveninin sonsuz basamakları arasında dolaşırken yalnız değilsinizdir. Birçok insan vardır etrafınızda. Kimileri bir üst basamakta durup elini uzatır, sizi yanına çekmek için... Kimileri bir alt basamaktan paçalarınıza yapışarak aşağı çekmeye uğraşır. Bir de aynı basamağı paylaştıklarınız vardır. Bunlar içinde en olumluları, bir üst basamağa çıkmaya kararlı olup da size örnek olanlardır. En tehlikelisi ise, içinde olduğu basamağı zirve sanarak sizi de yanıltanlardır.

Oysa sonsuzdur hayat merdivenlerinin basamakları. Her basamak bir sonraki için araçtır sadece. Her basamak bir sonraki için deneyimdir, hazırlayıcıdır. Kesin bir zirve asla yoktur. Kendinize koyduğunuz amaçlar doğrultusunda geçici zirveler vardır yalnızca... Çıkılan her yeni basamak, elbette bir süre dinlenmeyi ve yeni basamağın tadını çıkarmayı hak ettirir. Ancak ‘yeni basamak parti’sinde, tüm kadehler “bir sonraki basamağın şerefine” kalkmalıdır.

Her basamakta iki ödül vardır: Bu uzun yolculukta size yol gösterecek yeni deneyimler ve görevi yorulduğunuz anlarda size güç katmak olan yeni anılar.

Önemli olan, her basamağı emin adımlarla çıkabilmenizdir. O basamağı hak ettiğinize en başta kendinizi inandırabilmektir. Çünkü zaten sizi aşağıya çekmek ya da itmek için uğraşan o kadar insan varken, bir de aksak adımlar atmak, kendinizi aşağıya doğru yuvarlanırken bulmak demektir. Hayat merdiveninin en acı yanı budur: Bin bir uğraşla ve uzun sürede çıktığınız onca basamağı bir anlık zaafla kaybedebilirsiniz. Ancak hayat zalimdir; çünkü insanlar “fırtınalarla değil, gemiyi limana getirip getirmediğinizle” ilgilenir.

Hayatta bazen aldatmacalar vardır. Sizden daha alt basamaktaki biri, altına bir tabure alıp sizinle aynı yükseklikte, hatta sizden daha yüksekte görünebilir. Aslında bu o kişinin ve buna kananların sorunudur. Basamakları emin adımlarla çıkmış kişi, kendinin hangi basamakta olduğunu zaten bilir ve hatta bu duruma gülümseyerek cevap verir.

Hayat sonsuz basamaklardan oluşan bir merdivendir. Değerleriniz doğrultusunda neyi basamak kabul ettiğiniz ve ne doğrultuda yükselmek istediğiniz size kalmıştır. Bu sonsuz merdivende hedeflediğiniz basamak; ufkunuzun, amaçlarınızın ve düşüncelerinizin büyüklüğüyle doğru orantılıdır. Her yeni basamağa nasıl ulaştığınız, diğer basamaklar için de ipucu olacaktır. Ve kendinizden emin oluşunuz, basamaklar arasındaki yolculuğunuzda karşınıza çıkacak olan “çekemeyen, destekleyen, yuhalayan, alkışlayan...” tüm insanlara aynı tepkiyi vermenizi sağlayacaktır: Gülümsemek!

Amaçlarımıza alın teri, zekâ ve iyi niyetle ilerlemek; her defasında yeni, doğru ve taburesiz basamaklar hedeflemek; tüm başarı partilerinde kadehimizi “bir sonraki basamağın şerefine” kaldırabilmek ve hep gülümsemek dileğiyle...

Umut ESEN / UOMİO Türkçe Öğrt.