Kriz kahininden ürküten Avrupa ve ABD yorumu

Ekonomi
9 Haziran 2010 Çarşamba

Piyasalar açıklanan veriler sonucunda yaşanan beklenmedik olaylar ve Avrupa’nın içinde olduğu zor durumla mücadele yollarını arıyor. Dış kaynaklardan alınan haberler doğrultusunda, ABD’li ekonomist Nouriel Roubini, Euro bölgesinin sıfır büyüme, ABD’nin ise finansal açıdan problemli bir dönem ile karşı karşıya bulunduğu uyarısını yaptı.

İsviçre’nin günlük gazetelerinden Tages-Anzeiger’da yapılan röportajda Roubini, Avrupa’da yeni bir resesyon riski olduğunu dile getirdi.

Aynı zamanda New York Üniversitesi’nde ders veren ekonomi profesörü, “Euro bölgesi için bu risk var. Büyüme [yüzde] sıfıra doğru düşecek. Bu gerçek anlamda bir resesyon olmasa bile, onun gibi hissettirecek. Yunanistan sadece buzdağının görünen kısmıydı” değerlendirmesini yaptı.

ABD DUVARA ÇARPABİLİR

Roubini  ABD için ise, “ABD’liler de eğer şu anda gittikleri yolda devam ederlerse, aynı noktada duvara çarpacaktır” dedi.  ABD’deki konut krizini en iyi şekilde tahmin edenlerden biri olduğu için Roubini, ülkelerin borçların ödeyemez duruma gelmesi, euro bölgesinden çıkmaları için baskı görmeleri ve bankaların batma tehlikesi nedeniyle ikinci bir finansal kriz riski bulunduğu uyarısında bulundu. İspanya ve Yunanistan gibi ülkeler, büyüme konusunda herhangi bir gelişme sergileyememelerine rağmen, sermaye piyasalarından kaynak bulabilmeleri için harcamaları kısma ve vergileri artırma baskısı altında bulunuyor.

ÜLKELER ÇIKMAZDA

Eğer hükümetler, kemer sıkma önlemlerini erken uygulamaya koyarsa talebe ve toparlanmaya zarar verebilirler, ancak diğer taraftan geç kalırlarsa yüksek faiz ve enflasyonun yaratacağı yükle bir felaketi de tetikleyebilirler. Tasarruf edilse bile durumun iki açıdan da kritik olduğuna dikkat çekti.

Ancak, hükümetlerin bütçelerini dengeye kavuşturmak için güvenilir orta vadeli planlarla bağlı kalmalarıyla “bu zor durumun altından kalkılabileceğini” sözlerine ekledi.  Ayrıca, “Deflasyonist resesyon riski taşıyan bu politikalar diğer taraftan gevşek Avrupa para politikası ile desteklenerek, talebin teşvik edilmesi sağlanmalıdır.” dedi.

Kaynak: Hürriyet Gazetesi