Kore'de işler kızışıyor

Meksika'dan Avustralya'ya, Hollanda'dan Umman'a haftaya damgasını vuranlar...

Karel VALANSİ Diğer
9 Haziran 2010 Çarşamba

Afrika

GÜNEY AFRİKA: Johannesburg kentinde Kuzey Kore ile Nijerya arasında oynanan 2010 Dünya Kupası hazırlık maçında ücretsiz dağıtılan biletler yüzenden stadyum kapısında çıkan izdihamda polis dahil 20 kişi yaralandı.

Amerika

MEKSİKA: BP’nin Genel Müdürü Tony M. Hayward, İngiliz Financial Times Gazetesi’ne yaptığı açıklamada, Meksika Körfezi’nde petrol platformunun batması gibi bir soruna yeterince hazır olmadıklarını itiraf etti. BP, sızıntıyı engellemek için yerleştirilen ‘huni’ ile günde 10 bin varil petrol toplandığını açıkladı. Beyaz Saray sorunun çevreye verdiği zararları azaltmaya yönelik faaliyetlerin maaliyeti olarak BP’ye 69 milyon Dolarlık ilk faturanın gönderileceğini açıkladı. Petrol sızıntısının BP’ye maliyeti ise 1,25 milyar Dolar.

URUGUAY: Tek geliri 9700 Euro’luk maaşı olan Devlet Başkanı Jose Mujica’nın yayımlanan mal beyanında sadece 1500 Euro değerindeki 1987 model Volkswagen marka aracı bulunuyor. 

VENEZÜELA: Devlet Başkanı ve Birleşık Sosyalist Parti Lideri Hugo Chavez, eylül ayında yapılacak genel seçimler için her biri 50 kişiden oluşan 36.600 ekip kurdu. Bu ekiplerin başlıca görevi, halka giderek sosyalizme verilecek en az 10 oy bulabilmek. Chavez, bu grupları zafere kendini hazırlayan bir ordunun savaşçılarına benzettiğini açıkladı.

Asya

HİNDİSTAN: Bir trenin raydan çıkması ile yaşanan kazada 146 kişi hayatını kaybetti. Maocu gerillaların saldırısına bağlı olduğu sanılan olayda yaralanan 200 kişinin tedavisi sürüyor. Bangalor kenti yakınlarında bir otobüsün takla atması ile oluşan kazada ise 30 kişi öldü, 30 kişi yaralandı.

BANGLADEŞ: Başkent Dakka’da elektrik trafosunda meydana gelen patlamanın ardından çıkan yangında 104 kişi öldü, 100 kişi yaralı. Şehrin eski bir mahallesinde çıkan yangını söndürme çalışmaları sokakların darlığı nedeniyle güçlükle yürütülüyor.

AVUSTRALYA: Google hakkında, sokak fotoğraflarını çekerken kişilerin mahremiyetini ihlal etmiş olabileceği iddiasıyla soruşturma başlatılıyor.

AFGANİSTAN: NATO güçlerinin Kandahar’da düzenlediği operasyonda Taliban ve El Kaide’nin önde gelen liderleriyle yakın ilişkide olan Molla Ahtar’ın öldürüldüğü açıklandı. Politeknik Üniversitesi’nde düzenlenen toplantıya, aşiret liderleri, vilayet ve bölge yöneticileri, milletvekilleri ve sivil toplum temsilcilerinden oluşan 1600 delege katılıyor ancak ülkedeki savaşın sona erdirilmesi için alınacak önlemlerin görüşüldüğü toplantıya Taliban davet edilmedi. Başkent Kabil’de düzenlenen barış şurasının toplandığı yerin yakınlarına düzenlenen roket ve intihar saldırılarını Taliban üstlendi.

Avrupa

HOLLANDA: 9 Haziran’da sandık başına gidecek olan Hollanda’da sağ liberal Özgürlük ve Demokrasi Halk Partisi (VVD) anketlere göre önde gidiyor. Dördüncü parti olarak koalisyona katılması tahmin edilen sağ popülist Özgürlük Partisi’nin (PVV) yabancı düşmanlığı ise endişe yaratıyor. Silahlı kuvvetlerin Afganistan göreviyle ilgili anlaşmazlık yüzünden Hiristiyan-Sosyal Demokrat koalisyonu şubat ayında dağılmıştı.

Ortadoğu

IRAK: Bağdat’ın güneybatısındaki Şii semti Amil’de bir karakola bomba yüklü araçla düzenlenen saldırıda 4 polis öldü, on polis yaralandı.

UMMAN: Ülkeyi etkisi altına alan Phet Kasırgası nedeni ile on iki kişi hayatını kaybetti.

KORE’DE İŞLER KIZIŞIYOR

26 Mart’ta Güney Kore’ye ait bir gemi, Kuzey Kore denizaltısından atılan bir torpidoyla batırıldı, 46 Güney Koreli denizci hayatını kaybetti.  Güney Kore’nin donanma gemisini batırdığı gerekçesiyle BM’e gitmesi, suçlamayı reddeden Kuzey Kore’den sert tepki ile karşılandı.

Topyekûn savaş ile tehdit eden Kuzey Kore gündeme gelen yaptırımlara sert karşılık verebilmek için kabinede değişikliğe gitti. Kuzey Kore lideri Kim Jong-il kendisinin başkanlık ettiği Ulusal Savunma Komisyonu’nun başkan yardımcılığına kayınbiraderi Jang Song-thaek’i getirirken, başbakanlığa Choe Yong Rim’i atadı. Kim ayrıca başbakan yardımcılığına altı yeni atama yaptı, bazı bakanları değiştirdi.

Kuzey Kore yönetimi Güney Kore ile imzaladığı ve ‘yanlışlıkla çıkabilecek deniz çatışmalarını engellemeyi’ amaçlayan anlaşmayı feshedeceğini de açıklandı. Güney Kore’nin ise deniz altında büyük bir askeri tatbikat yürüttüğü bildirildi.