İsrail Donanması soruşturma istiyor

İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, Mavi Marmara gemisine yönelik operasyon ile ilgili suçlamaların bağımsız bir araştırma komisyonu tarafından yapılmasını isteyen bir mektubu İsrail donanmasının talebi üzerine, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’ya gönderdi

Dünya
9 Haziran 2010 Çarşamba

Barak, İsrail Deniz Kuvvetleri komutanlarının talebi üzerine Başbakan Binyamin Netanyahu’ya bir mektup göndererek gemi saldırısı ile ilgili sorumluluğun yüksek güvenlik mercilerine aktarılmasını talep etti. 31 Mayıs günü İsrail yakınlarındaki kara sularda gerçekleşen yardım gemisi operasyonu ile ilgili İsrail komandolarına karşı yapılan suç duyurularının bağımsız bir komisyon tarafından yürütülmesini rica eden Deniz Kuvvetleri komutanları, uluslararası düzeyde bir soruşturmayı reddettiklerini dile getirdiler.

İsrail Deniz Kuvvetleri komutanları, Başbakana gönderilen mektupta gemi operasyonunun askeri ve politik bir felakete sebep olduğunu kabul ederken, milli istihbaratın başarısızlığı ile ilgili suçlamaları reddetti. Ayrıca mektupta Mavi Marmara gemisinin organizatörlerini protesto ettiklerini de dile getirdiler. Bu insanların bu gemiye nasıl bindiklerini sorguladılar. Sivillerle dolu bir geminin başka ülkenin kara sularına izinsiz bir şekilde gönderilmesini kınayan yetkililer bu konuda karar alma mercilerini sorgulayarak gemi harekâtını profesyonelliğe, savaş ahlakına ve insan hayatına saygısızlık olarak değerlendirdiler. Bu nedenle Deniz Kuvvetleri Komutanlığı bağımsız bir soruşturma komisyonun kurulmasını ısrarla istiyor. Komutanlar, Başbakana gönderdikleri mektupta bağımsız komisyon sayesinde İsrail Donamasına ve hükümete duyulacak güveninin geri geleceğini ifade ettiler.

İsrail donanması yetkililerinden Nir Barak, Ynet’e yaptığı açıklamada İsrail donamasının bu konularda çok deneyimli olduğunu ve hatanın üst düzey güvenlik yapılanmasından kaynaklandığını dile getirdi. Barak yapılan kritikleri değerlendirirken suçlamaların doğrudan askerlere yapılmasının yanlış olduğunu, deniz kuvvetlerinin bu konuda daha farklı bir altyapı çalışması yapmış olması gerektiğini savundu.

Donanmadan gelen mektuba karşılık Başbakan Netanyahu, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon’un teklifini reddederek, deniz hukuku konusunda uzman Yeni Zelanda eski Başbakanı Geoffry Palmer başkanlığında İsrailli Amerikalı ve Türk yetkililerden oluşacak komisyonu istemediklerini bildirdi.