Obama: ‘Gemi trajedisini barış sürecini hızlandırmak için kullanın’

ABD Başkanı Obama İsrail’in güvenlik kaygılarının meşru olduğunu ancak Gazze kuşatmasının Filistinlilerin fırsatları değerlendirmesini engellediğini ifade etti

Dünya
9 Haziran 2010 Çarşamba

ABD Başkanı Barack Obama bir televizyon programında Gazze filosu olayının ‘trajik’ olduğunu, ancak bunun Ortadoğu barışında bir açılım sağlamasını ümit ettiğini ifade etti.

Obama, Gazze yolundaki yardım gemisine İsrail operasyonundan birkaç gün sonra CNN’de Larry King’le yaptığı görüşmede, İsrail’in Hamas tarafından yönetilen Gazze Şeridi’ndeki güvenlik kaygılarının meşru olduğunu dile getirdi.

Ancak CNN aynı zamanda, İsrail’in Gazze ambargosunun halkın ekonomik fırsatları değerlendirmesini ‘engellediğini’ ifade ettiğini kaydetti.

Obama dokuz eylemcinin hayatını kaybettiği ve İsrail askerleri dahil olmak üzere onlarca kişinin yaralandığı filo olayını, “trajik bir durum” olarak değerlendirdi. Ancak bu olayın İsrail-Filistin barış sürecini ilerletmek için kullanılmasına ihtiyaç olduğunu belirtti.

İsrail, biri 19 yaşında bir Amerikan vatandaşı olmak üzere dokuz Filistin yanlısı eylemcinin Gazze’ye yardım gemisindeki ölümü nedeniyle uluslararası düzeyde kınanma ile karşı karşıya iken, Obama yönetimi tedbirli bir çizgide duruyor.

ABD yetkilileri olayın geçen ay dolaylı olarak başlatılan ancak şimdiye dek başarısız olan barış görüşmelerinin ilerletilmesi ihtiyacının altını çizdiğini ifade ediyor.