İsrailli bakan: ‘Gazze’deki kuşatmayı kaldırma zamanı geldi’

Dünya
9 Haziran 2010 Çarşamba

Hafta sonunda hükümetin kabine toplantısında konuşan İsrail Sosyal Güvenlik ve Refah Bakanı Yitshak Herzog,  “Gazze’ye yaptığımız yardımları arttırabileceğimiz yolları araştırmalıyız” dedi. İşçi Partili Bakan, çarpıcı açıklamalar yaptı:

“İsrail’in güvenliğini sağlayacak bir alternatifi bularak ambargoyu kaldırma zamanı geldi. Ortalık yatışmaya başladığında, kardeş ülkelerle diyalog kurmalıyız.”

Herzog’un açıklamalarına ise sert tepkiler geldi. İsrail Maliye Bakanı Yuval Steinitz Herzog’un sözlerine karşılık yaptığı açıklamada “Gazze’deki ambargoyu kaldırmak, İsrail şehirlerine fırlatılan daha uzun menzilli füzelerin Gazze’ye girmesine yol açacaktır” yorumunu yaptı.

Netanyahu: İsrail demokratik bir ülkedir, kendi kendini denetleyebilir

Pazartesi akşam saatlerinde soruşturma komitesi ile ilgili kararlarını açıklayan Netanyahu hükümeti; uluslararası soruşturma komitesini reddettiklerini ve soruşturma için bir panel oluşturduklarını açıkladı. Panele İsrail’in en ünlü uluslararası ve deniz hukukçuları başkanlık edecek. Ayrıca panele uluslararası iki temsilci de gözetmen olarak katılacak. Panel, Mavi Marmaya’ya yapılan operasyon ile birlikte İsrail’in Gazze ambargosunu ve bu iki konunun uluslararası yasallığını da araştıracak. Netanyahu, “İsrail demokratik bir ülkedir, kendi kendini denetleyebilir. Kurulan soruşturma komitesi uluslararası hukuku en ince detayına kadar inceleyecek ve uygulayacaktır,” dedi. 

Gazze ambargosu ile ilgili açıklama yapan Netanyahu, ambargonun hafifletilmesi konusunun Mavi Marmara krizinden önce de gündemlerinde olduğunu ve Hamas’a yapılacak silah yardımını önleyecek fakat insani yardımların Gazze’ye girmesini sağlayacak bir çözüm aradıklarını belirtti.

Netanyahu bu süreçte, batılı ülkelerin liderleri ile de görüştü. Netanyahu’nun konuştuğu isimler arasında ABD Başkanı Obama, Başkan Yardımcısı Biden, Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy, Kanada Başbakanı Harper yer aldı.

Netanyahu bu görüşmelerde, güvenliği tehlikede olan her ülkenin başbakanının yapacağı gibi savunmacı bir politika izlediğini belirtti. Başbakan, sürekli olarak roket tehdidi altında yaşadıkları sekiz yılın kolay unutulmayacağının altını çizdi.

Sarkozy, İsrail’in uluslararası soruşturma komitesinin kurulmasını öngören Birleşmiş Milletler teklifini kabul etmesinin çok önemli olduğunun altını çizdi. Fransız lider, en yakın zamanda İsrail’in güvenliğinin sağlanması şartı ile Gazze ambargosunun kaldırılması gerektiğini de vurguladı.

Aynı gün İsrail’in Amerika elçisi Michael Oren, İsrail’in uluslararası soruşturma komitesini reddettiğini fakat Obama yönetimi ile ortak bir çalışma yapabileceklerini ve görüşmelerin devam ettiğini duyurdu.