Genç piyanistler işitme engelliler için çalıyor…

Bazı projeler sadece sahiplerini değil, duyanları da heyecanlandırır. Önümüzdeki pazar günü böyle bir olaya tanıklık edeceğiz. İş Kuleleri’nde gerçekleşecek 20 genç piyanistin konserinin geliri İşitme Engellileri ve Aileleri Derneği’ne aktarılacak

Ester YANNİER Toplum
9 Haziran 2010 Çarşamba

Pazar günü gerçekleşecek konser öncesi oldukça heyecanlı olduğunu ifade eden İED Başkanı Viki Özromano, Rozi Anjel ve Ferda Ulusoy ile buluşmalarını şöyle aktardı;

Viki Özromano:

“ Rozi Anjel ile geçen yıl telefonda tanışmıştık. İşitme engelli piyanistimiz Ceren Karayaka’yı merak etmişti. Her yıl farklı bir kurum için düzenledikleri konserlerden söz etmişti. Dört ay evvel arayarak,  ‘bu yıl yapacağımız konseri derneğimiz yararına yapmayı düşünüyoruz’ dedi. Haber karşısında sevincimi ve projeyi dernek üyeleriyle paylaşınca herkes benim gibi heyecanlandı.

Söz konusu proje derneğimiz için büyük önem taşıyor, bu vesile ile Türkiye’de bir benzeri olmayan işitme engelli Ceren Karayaka’yı çok kişi izleme şansını yakalayacak.

Beni böylesi heyecanlandıran diğer bir konu ise Türkiye’de yaşayan işitme engellilere Yahudi Cemaati bireylerinin destek olması ve yalnız olmadığımız hissini yaymak…

Dernek üyeleri ile dört aydır sadece bu konsere konsantre olmuş vaziyette yaşıyoruz.

İED olarak bugüne kadar birçok seminer, konferans hazırladık ama ilk kez Yahudi Cemaati bireyleri karşısında olacağımız için  titizleniyorum.

Daha güzel ne yapabiliriz, katılacak olan sanatsever ve bağışçıları işitme engelliler konusunda nasıl daha iyi nasıl bilinçlendiririz, onları sıkmadan neler yapabiliriz diye düşünüyorum…

İşitme Engelli çocuklarımla birlikte çok muhteşem bir gösteri hazırlıyoruz. Müzik öğretmenimiz Kerim Türkman, piyanoda Cem Kohen ve güzel sesiyle Sandy L. Mizrahi bize yardımcı oluyorlar. İzlerken çok etkileniyorum, çocuklarımın çabalarını gördükçe onlarla gurur duyuyorum.  İzleyenlerin de bu duyguyu yaşamalarını- paylaşmalarını istiyorum.

Bilindiği gibi JDC’nin desteği ile Göztepe’de 0-6 yaş işitme engeller için bir yuva açmıştık. Konserden elde edilecek gelir,  Avrupa yakasında açmayı hedeflediğimiz benzer bir yuva için bir temel oluşturacak. Tamamlanması için ise daha çok gelire ve desteğe ihtiyacımız var.

Bu güzel geceye çok katılım olmasını ümit ediyoruz…

Ferda Ulusoy ve Rozi Anjel’e bu yılki organizasyonlarına bizi kattıkları için teşekkür ediyorum.

Bu konser işitme engelli çocuklarımızın cihazlanmasına ve eğitimlerine katkı sağlayarak, sessizliğe son verecek...

Rozi Anjel:

Ferda Ulusoy’un desteği ile her yıl bir kurumun yararına konser düzenliyoruz.  Bu vesile ile öğrencilerime sosyal sorumluluk  bilincini aşılamış oluyorum. Kendileriyle gurur duyduğumu ifade etmek istiyorum. İleride onları başarılı birer virtüöz olmanın yanı sıra yardımsever insanlar olarak görmeyi temenni ediyorum.   Öğrencilerim her yıl olduğu gibi bu yıl da duyarlı bir davranış göstererek, konserleri ile toplumsal bir konuya dikkatimizi çekiyorlar: sayıları 8,5 milyon dolayında olan engellilere ve onların sorunlarına ilgimizi çekmek için işitme engellilere destek oluyorlar.

Ferhat Livaneli orkestrası eşliğinde, konserde yer alacak olan ve yaşları 6 ile 18 arasında değişen genç piyanistlerin isimleri ise şöyle: Ali Sukan – Cemre Uker – Ece Üysen – Eda Üysen -  Estel Anahmias - Daniela Tavaşi – İrem Liman – Lal Kösem – Lea Butrosoğlu –Maya Sisa – Mey Duek- Nedim Ruso - Pia Bildirici- Selin Maden- Serra Bilgin-Verda Benezra-Zeynep Kösemen ve kemanda Eyüp Kökan. İşitme engelli Ceren Karayaka da piyano performansı ile işitme engellilerin de her şeyi yapabileceklerini bir kez daha kanıtlayacak

Ferda Ulusoy:

Yedi yıldır sürdürdüğümüz bu konserlerin amacı çocuklarımıza sosyal sorumluluk olgusunu yüklemek, bu vesile ile ihtiyaç sahibi (genellikle çocuklara yönelik derneklerle ) iletişime geçip ufakta olsa bir katkıda bulunmaktır.

İşitme Engelliler ve Aileleri Hakkında;

İşitme Engelliler ve Aileleri Derneği işitme engelli çocukları olan aileler tarafından, kendi yaşadıkları sorunları diğer ailelerin yaşamaması amacıyla 2004 yılında kurulmuştur.

“3 E” diye adlandırdığımız Erken Teşhis, Erken Cihazlanma ve Erken Eğitim üçlüsünü gerçekleştirebilmek için çalışmalar yapan İED çok kısa zamanda tüm Türkiye’ye hizmet vermeye başlamıştır.

İşitme engellilerin sorunları, sağlık, eğitim ve sosyalleşmeleri için çalışmalar yapan dernek, Türkiye de birçok ilke imza atmıştır.

Ailelere bilgilendirici seminerler düzenlemenin yanı sıra, eğitimcilerin eğitimi amacıyla yurt dışından gelen uzmanlarla konferans ve sempozyumlar düzenlemekteyiz.

 

Mart 2009’da işitme engelliler konusunda çalışan 22 uzmanı yurt dışında eğitime götürerek “işitme engellilere daha iyi bir gelecek” ilkesi altında çalışmalar yapmaktayız.

 

MEB, SHÇEK, Marmara Üniversitesi ve İED’nin işbirliği ile çok farklı bir konsept uygulanacak Türkiye’nin ilk pilot işitme engelliler erken çocukluk eğitim merkezinin Kasım 2009’da hizmete girmesini sağladık.

 

Derneğin en büyük hedefi erken eğitim merkezlerinin çoğalmasıdır. Bu amaçla Avrupa yakasında da ikinci bir merkez açabilmek için sponsor arayışına başladık.