ABD Başkan Yardımcısı Biden: “İsrail’in o gemide neler olduğunu bilmeye hakkı var’

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, katıldığı TV programında İsrail’in Hamas ile savaşta olduğunu belirterek, “İsrail’in o gemide neler olup bittiğini öğrenme hakkı var,” dedi.

Şalom
4 Haziran 2010 Cuma

PBS kanalında bir programa katılan Biden, İsrail’in Filistin taraftarı eylemcilere kargolarını Aşdod Limanı’na indirmelerini ve yardım malzemelerini eylemcilerin adına kendilerinin Gazze’ye ulaştıracağını önerisinin kabul görmediğini söyleyerek şu yorumu yaptı:
“İsrail şunu söyledi: Bakın, Akdeniz’desiniz. Eğer bu geminin yönünü biraz kuzeye çevirirseniz, yardım malzemelerini indirirsiniz, biz de bunları Gazze’ye götürürüz.” Burada sorun nedir, ısrarla Gazze’ye gitmek istemenizin anlamı nedir? İsrail’in o zaman şu ifadeleri kullanması haklı olur: Bu gemide ne var bilmiyoruz. Bu adamlar halkımın üzerine 3 bin roket gönderdi. İsrail’in o gemiye asker indirmesinin haklılığını tartışabilirsiniz. Gerçekte İsrail’in neler olup bittiğini öğrenme hakkı vardır. Sonuçta
Hamas ile savaştalar. Silah sokup sokmadıklarını bilme hakları var. Ayrıca, farz edelim bu malzemeler Gazze’ye gitti. Ne olacak? Bunlar Hamas’ın deposuna girip, halka yüksek kazançla satılacak.”
Biden, Amerikan yönetiminin ambargo altındaki Gazze’ye yardımlar konusunda İsrail hükümeti ile görüştüklerini ve bu konuda kendilerine baskı yaptıklarını da belirtti. Amerikan Başkan Yardımcısı ülkesinin İsrail’e, inşaat malzemesi ve diğer insani yardımların Gazze’ye girişine izin vermesi için, yapabildiği kadar baskı ve ikna yolunu uyguladığını ifade etti.

Diğer taraftan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ülkesinin kendisini savunduğunu belirtti. İsrail’in bir kez daha iki yüzlülük, aceleci ve önyargılı bir hükümle karşı karşıya olduğunu öne sürdü. Netanyahu, şöyle devam etti:
“Siz olsanız ne yapardınız? Eğer sizin askerleriniz de böyle bir davranışla karşılaşsalardı ne yaparlardı? Aslında siz de tüm gerçekleri biliyorsunuz. Yahudi devletin kendini koruma hakkı vardır. Bu, aşk gemisi değil, nefret gemisiydi. Gemidekiler de barış eylemcisi değil, terör destekçileriydi.”