Polonya’da WHITE STORK Sinagogu açıldı

Yahudi Cemaati, II. Dünya Savaşı’nda Nazilerin depo olarak kullandığı sinagogun büyük çaplı restorasyonunu tamamladı. Wroclaw şehrindeki açılışa 800’den fazla kişi katıldı.

Dünya
2 Haziran 2010 Çarşamba

Geçtiğimiz yıllarda büyük bir restorasyona giren büyük White Stork Sinagogu’nun yeniden açılışı, Polonya’nın Wroclaw şehrindeki 800 kişinin katıldığı törenle dikkat çekti. 

White Stork Sinagogu 1829’da inşa edildi. II. Dünya Savaşı sırasında, Almanlar burayı bir Nazi deposuna dönüştürdüler ve bu nedenle sinagog tamamen yıkılmadı. Ancak 1968’de komünist yönetiminde, yapı göz ardı edildi ve neredeyse tamamen harap oldu. 10 yıl önce White Stork Sinagogu, geçmiş yıllarda binanın onarımına başlayan Yahudi Cemaati’ne geri verildi.

Shavei İsrail’in Wroclaw temsilcisi ve sinagogun yeniden inşasının arkasındaki en büyük destekçilerden biri olan Haham Yitzhak Rapoport,  açılış törenine Wroclaw Yahudi Cemaati Başkanı ve Polonyalı Yahudi Cemaatleri Başkan Yardımcısı, İsrail Polonya Büyükelçisi, Wroclaw Belediye Başkanı, Polonya Baş Hahamı, Polonya Wroclaw Kardinali, Ortodoks Kilise Piskoposu, Polonya’daki Yahudi Cemaatler Başkanı ve Varşova Yahudi Cemaati Başkanı’nın katıldığını ifade etti.