Artık tatile gidip plajda güneşlenmek OUT spor yapmak IN

Antalya’da kurduğu ilk kablolu su kayağı merkezi Hip-notics ile adından başarıyla bahsedilen Metin Levi ile keyifli bir röportaj yaptık....

Batya KEBUDİ Yaşam
2 Haziran 2010 Çarşamba

Bence iki tip insan var: Atletik yapılı olanlar ve atletik yapılı olmayanlar!

Benim için durum sanıldığından biraz daha karışık…

Söyleyeyim, düzenli spor yapanlara acayip hayranlık duyuyorum…

Bu yüzden birkaç sene evvel tenis öğrenmeye merak saldım, hemen bir tenis kulübüne gittim, yıllarını tenis öğretmenliğine vermiş çok tecrübeli bir öğretmen ile derslere başladım!

Haftada üç gün, iki saat.

Yaklaşık dört ay kadar sonra o günkü ders bitişinde tenis hocam bana aynen şöyle dedi, “Batya sen gerçekten çok tatlı bir kızsın. Hayatta herkes her konuda iyi olamaz. Senin de henüz bilmediğin yeteneklerin olduğunu düşünüyorum. Bence aramaya devam et,” dedi.

Ben de yüzümde şaşkın bir ifadeyle baktım “Teşekkür ederim” dedim ve gülümsedim.

İtiraf ediyorum, önce anlamadım.

O günden sonra bir daha tenis ile ilgilenmedim, ama aramaya devam ettim!

Sonunda da buldum!

Binicilik…

Şu yaşıma kadar denediklerim arasında becerebildiğim tek spor, pek atletik değilim hani…

Neyse…

Beni bırakalım. Metin’e bakalım.

Metin Levi çok çalışkan, başarılı, genç ruhlu, aktif ve yeniliklere açık bir adam.

Ve bu adam şimdilerde Türkiye’deki ilk kablolu su kayağı merkezi Hip-notics ile adından söz ettiriyor.

Siz bu yazıyı okurken ben orada su kayağı yapıyor olacağım, sizi de bekliyorum. Haydi!

Spor hayatının ne kadarını kapsıyor?

İşim dolayısı ile maalesef hep masa başında, bilgisayar önündeyim.  Bu yüzden mümkün olduğu kadar aktif yaşamaya çalışıyorum. Zaman buldukça spor yapıyorum. Takım sporlarını sevmiyorum. Su sporlarının hepsinden çok hoşlanıyorum. Çocukluğum Büyükada’da geçti, beklide bu yüzden deniz ve su dediğin zaman kanım kaynıyor.  

Böyle bir yeri Türkiye’de kurmak fikri nasıl oluştu?

Konsepti ilk olarak İsrail’de gördüm. İsrail’de bu tesis 23 senedir var. Bilmediğim bir yerde, bilmediğim bir branşta iş yapma riski küçük değildi. Ama yenilik peşinde olmam, yapılmayanı yapma azmim sayesinde bu günlerde ikinci senemizi başarı ile geride bırakıyoruz.

Başka nerelerde böyle bir yer var?

Kablolu kayak tesislerinden dünyanın değişik yerlerinde toplam 180 kadar var. Macaristan, Hollanda, İsrail, Singapur, Fransa, İngiltere, Ukrayna ve Almanya’da…

Çeşitli yarışmalar düzenleniyor ve çok ilgi görüyor…

İki tip yarışma var, biri wakeboard üstüne, diğeri ise mono, trick ve jump kombinasyonu... Wakeboard yarışlarını yapan iki organizasyon var. Biri sporcuların kurduğu WWA, diğeri ise federasyon IWWF. Türkiye’de ise, gerek kablolu kayak, gerekse tekne arkası olarak bu spor hiç gelişmemiş. Dolayısı ile federasyon da yok. Sualtı Sporları Federasyonuna bağlıyız. Onlar da su kayağı hakkında çok bilgili ve tecrübeli değiller. Bu sene artık tecrübelendik ve iki yarışa ev sahipliği yapıyoruz. Biri 4-6 Haziran’da Mono, Trick ve Jump yarışması. Bunu IWWF ile yapıyoruz. Avrupa turnuvasının bir ayağı olacak. İkinci yarışmamız WWA ile organize ettiğimiz Worlds, aynı dünya seviyesinde. 27 Eylül’da başlayacak bu turnuva 2 Ekim’de bir konser ile bitecek. Bu wakeboard yarışması şimdiye kadar yapılanların en büyüğü olacak. Amacımız Türk sporcusunun ilgisini çekmek ve bu sporu Türkiye’de de geliştirmek.

Hip-notics’e geldiğimizde ilk ne yapıyoruz?

Eğer kalmaya geldiyseniz sizi odanıza yerleştiriyoruz, yoksa bizim pro-shop’a girip eğitim videosunu seyrediyorsunuz.  Sonra bir can yeleği giyip nasıl başlamak istediğinize karar veriyorsunuz. Bize bırakırsanız ve hiç bir şey bilmiyorsanız sizi diz kayağı ile başlatırız.  Suya yakın ve ağırlık merkezi aşağıda olduğundan düşme ihtimali çok az olan bu kayak türü size ilk kayak hissini verecektir. Kolay olduğu için başarı hissi hemen sizi mutlu edecek.  Birkaç tur attıktan sonra artık diz kayağı ile çeşitlemeler yapmaya başlayabilirsiniz. Ardından size klasik çift kayağa geçmeyi öneririz. Eğitmenlerimiz size ne yapmanız gerektiğini söyledikten sonra problemsiz kayıyor olacaksınız. Sonra diğerlerini de deneyebilirsiniz…

Tüm su sporlarını yapmaya başlamadan önce herhangi bir eğitim alınıyor mu?

İki türlü eğitim var. Biri videodan ve daha çok kuralları içeriyor. Diğeri ise, kayak eğitimi ki bunu yerinde yapıyoruz. Özel eğitim isteyenlere de ayrı bir sistemimiz var. Ayrı bir gölde özel bir şekilde yalnız olarak bir eğitmen verebiliyoruz.

Kimler yapabilir? Kimler yapamaz?

7 yaşından itibaren herkes kayabilir. Üst yaş sınırı yok.  Sistem yaratıcısı Bruno Rixen 80 yaşında ve harika mono kayar. Wakeboard biraz daha yeni ve genç işi.  Snowboard harika, çünkü düştüğünde suya düşüyorsun fazla acımıyor. Kite surf yapanlar da kendilerini burada geliştiriyorlar. Avrupa’da sakatların bile yaptığını gördükten sonra, yapamamak için bir engel görmüyorum, yeter ki insan istesin.

Hiç spor yapmayan biri de gelip deneyebilir mi?

Evet Batya, gelebilirsin, sana da öğretiriz.  Şaka bir yana, sistem sizi biraz yukarıdan çektiği için işi kolaylaştırıyor. Çok sportif olmak icap etmiyor. 

Sakatlanma riski var mı?

Sakatlanma riski en az olan sporlardan biri bu.  İleri seviye wakeboard yapan ve rampalara çıkan kişiler bazen kötü düşüyorlar ama normal kayanlara bir şey olmuyor. Sonunda düştüğün yer su.

Bizi nasıl bir ortam bekliyor?

Rahat bir ortam… Dinlendiğiniz zaman yapılacak şeyler arasında, yüzmek, trambolinde zıplayabilir, voleybol oynayabilir, ping pong, langırt, wii ile vakit geçirebilirsiniz. Güneşlenebilir, ya da cafe’den bir şeyler yiyip içebilirsiniz…

Nasıl gidiliyor?

Antalya’da Side istikametinde ana cadde üstünde, Tasagil kavşağında. Taksi ile ulaşım çok pahalı. Biz de ekonomik bir şekilde götürüp getirebiliyoruz. İstanbul’dan tur organize eden şirketler olacak.

Konaklama da var mı?

Antalya’ya tatile giden biri bize günübirliğine gelebilir. Ancak sadece bu iş için Antalya’ya gelmenizi tavsiye ederim. Hip-notics yeri itibariyle fazla sıcak olmuyor. Tam vadideyiz ve rüzgâr insanı serinletiyor. Sevdiğiniz birkaç kişi ile birkaç gün kaçın gelin. Bizim bungalovlarımız var. Tek kişilik, iki kişilik ve iki odalı beş kişilik bungalovlarımız var. Air condition ve plazma tv var, fazla lüks değil, zaten odada pek vakit geçirmeyeceksiniz.   Hip-notics nasıl bir yer?

Hip-notics bir cennet. Ben öyle diyorum ama bana bakma, gelenler de öyle diyor. Antalya-Side ana yol üstünde, havalimanından 30 dakika sonra tarlalar arasında, Toroslar’a arkasını dayamış, beklenmedik bir vaha. 200 dönüm arazi üstünde toplam 90 dönüm olarak üç gölet var. Göletlerin üstüne kurulmuş kablolu su kayağı yapıyoruz. Kısacası bu göletlerde tekne yok. Tabii ki teknenin getirdiği bütün olumsuz unsurlar da yok. Sessiz sakin, dalgasız bir gölde sınırsız su kayağı yapıyoruz. Hatta kayak kayarken müzik dinleyip havaya giriyoruz. Gece bile kayıyoruz, gölleri aydınlatıyoruz. Klasik (çift kayak) su kayağının yanında, su üstünde kaymalı her sporu yapabiliyoruz.  Knee-board (diz-kayağı), disc (yuvarlak kayak), mono-ski (slalom kayağı), wakeboard (gençlerin merakı snowboard’un su versiyonu) yapabiliyoruz.  Hatta bare foot denilen çıplak ayakla bile kayanlar var.

 

www.hip-notics.com