Şalom’da Tilda Levi’ye anlamlı tören…

Geçtiğimiz hafta sonu gazetemiz bünyesinde gerçekleştirdiğimiz özel bir davette Şalom’da 13 yıl Yayın Koordinatörlüğü yapan Tilda Levi’nin profesyonel hayatına son vermesi nedeniyle bir tören düzenlendi. Aynı gün geçmiş dönem Cemaat Başkanı Silvyo Ovadya ile altı yıl süreyle Gözlem Gazetecilik İdari Kurulu Başkanlığı’nı üstlenen Moris Levi’ye teşekkür plaketleri sunuldu

Toplum
26 Mayıs 2010 Çarşamba

‘Bir sona geldiğin için ağlama, onu yaşadığın için gülümse’*

 

Geçtiğimiz hafta sonu eski- yeni tüm Şalom Gazetesi yazarları, çalışanları, idari kurul üyeleri ve Cemaat Onursal Başkanı Bensiyon Pinto özel bir kutlama için bir araya geldi.  Yayın Koordinatörü Tilda Levi’nin 13 yıllık profesyonel görevini sonlandırma kararı alması üzerine Şalom ailesi kendi arasında bir tören gerçekleştirdi.  Aynı vesileyle Silvyo  Ovadya  ile Moris Levi’ye de teşekkür plaketleri sunuldu.

Ester Yannier’in sunduğu etkinlikte gazetemizin Genel Yayın Yönetmeni İvo Molinas,  Şalom’un bu günlere gelmesinde göz ardı edilemeyecek emeğinin yanı sıra cemaat başkanlığı süresince de gazeteye destek veren Silvyo Ovadya’ya bir teşekkür plaketi sundu.  Molinas, Ovadya’nın cemaat yönetiminde yaptığı söylemlerle adını altın harflerle yazdırdığını belirtirken,  Ovadya ise   Şalom’un cemaatin önemli kurumlarından biri olduğunu, görev değişikliklerinin ise daha uzun yıllar devam edeceğinin bir göstergesi olduğunu dile getirdi.

2004-2010 yılları arasında Gözlem Gazetecilik Basın Yayın A.Ş’nin İdari Kurul Başkanlığı görevini başarıyla yürüten Moris Levi plaketini görevi devrettiği Yakup Barokas’ın elinden aldı.  Barokas, hep yeni projeler üreten Levi ile uyumlu çalışma sergilediklerini söyledi.  Şalom ailesine nasıl katıldığını  kısa bir anekdotla aktaran Moris  Levi, gazetemize kazandırdığı yazarlardan da bahsetti ve  daima Şalomcu kalacağını vurguladı.

Yakup Barokas 12 yıl işbirliği yaptığı Tilda Levi için duygusal bir konuşma yaptı. 

Yayın Koordinatörlüğü görevini devralan Virna Banastey Gümüşgerdan,  Tilda Levi’ye teşekkür plaketini sunarken, Şalom’a verdiğin yıllara ve kendisine verdiği emeğe teşekkür etti ve  “Bugünün en güzel haberlerinden biri ise Tilda’nın burada olmaya devam edeceğidir” dedi.

Genel Yayın Yönetmeni İvo Molinas ise Tilda Levi’nin profesyonel hayatına son verse de çok sevilen köşe yazılarına devam edeceğini bir kez daha vurguladı ve ‘sağduyu leydisi’ olarak nitelendirdiği Levi’ye gelecekte üstleneceği görevler için başarılar diledi.

Aslında Tilda Levi’nin Şalom geçmişi 13 yıl ile sınırlı değil. 27 sene önce Şalom çatısı altında çalışamaya başladı. Kültür ve Sanat sayfası, Gözlem Sanat Galerisi sorumluluğu gibi görevlerde de bulundu.  Tüm bu yılların anılarını ve fotoğrafları içeren, birlikte çalıştığı kişilerin yazılarının da yer aldığı özel albümü Gözlem Kitapevi Editörü Gila Erbeş ile Kültür Sayfası Yönetmeni Nelly Barokas sunarken diğer çalışma arkadaşları da Levi’ye takdirlerini gösterdiler.

 Levi’yi onurlandırmak üzere güne katılan Süzet Sidi, Liz Behmoaras, Judeo Espanyol Sayfası  editörü Klara Perahya, Coya Delevi, Vivi Menase   gibi eski yeni Şalomcular yaptıkları konuşmalarda gazetenin işlevinden ve Şalomcu olmanın ayrıcalıklarından  söz ettiler.

 

Aramızdan ayrılanların isimlerini anarak söze başlayan Tilda Levi; (…)Yıl 1984. Herkes gibi çeviriler yaparak işe başladım. Yazılarıma ilk kırmızı kalemi dokunduran Süzet Sidi oldu. Ona çok borçluyum. Kimi dönem gönüllü, kimi dönem ise profesyonel olarak 27 yıl geçirdim gazetede. İlk patronum Silvyo Ovadya’ydı. Şalom yaşantımda adı hep patron olarak kaldı. 89’da Silvyo’nun inisiyatifiyle Gözlem Sanat Galerisi’nin yöneticiliğini üstlendim” dedi. Şalom’da geçirdiği yıllarda ‘3’ sayısının ayrı bir değeri olduğunu vurgulayarak “3 Cemaat Başkanı; Rıfat Saban, Bensiyon Pinto ve Silvyo Ovadya ile çalıştım. 3 ayrı binada yaşadım; 84’te Osmanbey, 89’da Orhan Ersek ve 93’te Atiye Sokak; 3 ayrı mizanpaj kullandım ve en son 3 yayın yönetmeni; Silvyo Ovadya, kadim dostum Yakup Barokas ve İvo Molinas ile sorumlulukları paylaştım” şeklinde konuşmasını sürdürdü.

Levi ayrıca “Bir gazetedeki en önemli işlev insan yetiştirmektir. Sizin yanınızda veya sizin yerinize doğru isimlerin gelmesi gazetenin geleceği için atılacak en önemli adımlardır.(…) Ancak 13 yıl oturduğunuz bir koltuğu her bakımdan güvendiğiniz birine teslim etmelisiniz. Bu açıdan Virna benim için bir şans. Nitekim Virna işe başladıktan sonra sadece bir gözlemci olarak arka planda kalmayı yeğledim”dedi.

Dostların ve dostlukların kendisini Şalom’a bağladığı belirten Levi, hergün gelmeyeceği zamanlarda da bu dostların var olacağından emin olacağını söyledi.

Yayın Koordinatörü olarak yaptığı son konuşmayı Levi şöyle sonlandırdı; “Ve nihayet Garcia Marquez’in dediği gibi, ‘Bir sona geldiğin için ağlama, onu yaşadığın için gülümse’.* Ben de gülümsüyor ve sizlere teşekkür ediyorum”.

 

 

Tilda Levi’ye gazetemize  katkılarıdan ötürü  bir kez daha teşekkür ediyor, bundan sonraki görevlerinde başarılarının sürmesini diliyoruz.