Çağdaş Avrupa Yahudiliği Merkezi açıldı

European Jewish Congress (Avrupa Yahudi Kongresi) Başkanı Moshe Kantor’un adının verildiği Çağdaş Avrupa Yahudiliği Araştırma Merkezi geçtiğimiz hafta düzenlenen bir törenle faaliyete başladı

Nelly BAROKAS Kültür
20 Mayıs 2010 Perşembe

Tel Aviv Üniversitesi Stephen Roth Çağdaş Antisemitizmi ve Irkçılığı Araştırma Vakfı binasında yer alan Moshe Kantor Merkezi’nin açılışına İsrail Başbakanlık ofisinden Yossi Peled, İspanya Elçisi Israel Alvao Iranzo ve birçok Avrupa ülkesinin elçileri katıldı.

Yeni merkez Avrupa ülkelerinde halen mevcut olan antisemitizmle mücadelenin yollarını araştıracak. EJC Başkanı Moshe Kantor böyle bir merkezin İsrail’de ihtiyaç olduğunu belirterek, Yahudi demografisi açısından İsrail ve ABD’den sonra gelen Avrupa’nın Yahudi geçmişi, bugünü ve geleceği açısından büyük önem taşıdığını vurguladı.

Kantor, “Yahudi halkını ve İsrail’i ilgilendiren her şeyin Avrupa kıtası ile doğrudan ilişkisi vardır. Günceli öğrenip geleceğe hazırlanarak, antisemitizme önlem alarak, Avrupa Yahudiliği merkezlerini canlandırarak, Avrupa Yahudiliğinin geçmişinin anısını korumayı umuyoruz” dedi. Bu merkez Holokost sonrası Avrupa’daki Yahudi toplumlarının karakteristiği konusunda yapılacak araştırmalara bir çatı oluşturacak.

Tel Aviv Üniversitesi Rektörü Yossi Klafter, “Kantor Avrupa Yahudiliğini Araştırma Merkezi, Yahudilerin onurunu ve kimliğini güçlendirme yönünde atılmış yapıcı bir adımdır. Avrupa Yahudiliği ile ilgili yapılacak araştırma projelerine destek vereceğim” dedi. European Jewish Fund Başkanı Arie Zuckerman, günümüz Avrupa Yahudiliği hakkında araştırma yapılmadığını, tüm araştırmaların Holkost öncesi Avrupa Yahudiliğine odaklandığını belirtti.

Avrupa Yahudi toplumlarının İsrail ile ilişkilerini de ele alacak olan merkez, antisemitizm uzmanı olan Prof. Dina Porat tarafından yönetilecek. Bu çatı altında Avrupa ülkelerinde yürürlükte olan ırkçılık karşıtı kanunlar mercek altına alınacak. Kuruluş hazırlayacağı bir raporu Avrupa Parlamentosu’na sunacak. Moshe Kantor Merkezi’nin ilk hedefi araştırma olduğu halde, diğer bir hedefi de merkezin konferanslara ve açık oturumlara ev sahipliği yapması.