Tarihte geçen hafta/ Jean patenti ne zaman alındı?

Kavram
20 Mayıs 2010 Perşembe

9 Mayıs

1916 - Fransız ve İngiliz yetkilileri Osmanlı İmparatorluğu’nun ve dolayısıyla Ortadoğu’nun paylaşımıyla ilgili gizli Sykes-Pıcot Planı’nı oluşturdu. Plan Araplara ve Yahudilere verilen bütün sözlerle çelişiyordu. Bu gizli plan bugün bile Ortadoğu’da süregelen sınır sorunlarının başlıca nedeni kabul edilir.

1942 - Belgrad, Alman işgali altındaki ülkelerde Yahudi vatandaşlarını yoketmeye başlayan ilk şehir oldu.

10 Mayıs 

1873 - Levi Strauss ve Jacob Davis ‘Jean’ kumaşının patentini aldı.

2008 - Mısır Kültür Bakanı Faruk Hüsnü, Mısır kütüphanelerinde İsrail yazarlarının kitaplarını bulursa, bunları bizzat kendisinin yakacağını söyledi.

11 Mayıs  

1949 - İsrail BM’ye 59. üye olarak kabul edildi.

1960 - Adolf Eichmann Buenos Aires’te yakalandı.

12 Mayıs

1959 - Magazin dünyasının 50’lerdeki en ünlü iki Yahudi siması, Liz Taylor ve Eddie Fisher evlendi. Bu evlilik Liz Taylor’un dördüncü, Fischer’in ise ikinci evliliğiydi.

13 Mayıs  

1939 - St. Louis gemisi geçerli göçmen belgeleri olan 937 Yahudi yolcusuyla birlikte Küba’ya doğru yola çıktı. Küba’ya vardıklarında Amerikan Yahudi Cemaati’nin bütün çabaları hatta para teklifine rağmen Küba Başkanı Frederico Bru, 30’u hariç bu belgelerin hiçbirinin geçerli olmadığını açıklayarak gemidekilere giriş izni vermedi. ABD hükümeti de giriş izni vermeyince gemi mecburen tekrar Hamburg Limanı’na geri döndü. Bu uzak görüşlü insanların yarıdan fazlası savaş sırasında yaşamlarını yitirdiler.

14 Mayıs

1935 - Bern, İsviçre mahkemesi Siyon Protokolleri’nin düzmece olduğunu karara bağladı.

1948 - İsrail Devleti’nin kuruluş töreni yapıldı ve ABD İsrail’i tanıyan ilk ülke oldu.

15 Mayıs 

1937 - ABD’nin ilk kadın Dışişleri Bakanı Madeleine Albright doğdu. Katolik olarak yetiştirilen Albright 1996 yılında büyükanne ve büyükbabasının Auschwitz kurbanı Yahudiler olduğunu ve ebeveynlerinin Holokost’tan kurtulmak için Katolik olduklarını öğrendi.

1967 - ‘Yeruşalayim Şel Zahav’ şarkısı Naomi Shemer tarafından ilk defa söylendi.

Hazırlayan: Metin Delevi     Derleyen: Sento Almaleh