İran'la önemli anlaşma

Libya'dan İngiltere'ye, İzlanda'dan İran'a haftaya damgasını vuranlar...

Karel VALANSİ Diğer
20 Mayıs 2010 Perşembe

Afrika

LİBYA: Johannesburg-Trablus seferini yapan El Afrikiyah Havayoları’na ait uçak iniş sırasında düştü. Kazada 92 yolcu ve on bir kişilik mürettebat hayatını kaybederken on yaşındaki bir çocuk mucize eseri kurtuldu.

SOMALİ: Aşırı dinci militanların kabine toplantısı sırasında parlamento binasına düzenledikleri havan topu saldırısında on altı kişi öldü, 31 kişi yaralandı.

SUDAN: Meclis eski Başkanı ve muhalefet lideri Hasan El Turabi açıklanmayan bir sebeple gözaltına alındı. Turabi, Devlet Başkanı Ömer El-Beşir’in 1989’da iktidara geçmesinde yardımcı olmuş, ancak daha sonra ikilinin arası açılmıştı.

 

Amerika

ABD: Meksika Körfezi’nde yaşanan çevre felaketinin büyümesini engellemek için çeşitli metotlar deneyen BP,  denizin 1600 metre derinliğindeki çatlağa yerleştirilen borular aracılığıyla, petrolü denize karışmadan tankerlere çekmeyi başardıklarını açıkladı.

BOLİVYA: Bu hafta Papa XVI. Benedict tarafından Vatikan’da kabul edilecek olan Devlet Başkanı Evo Morales, daha sonra İspanya’daki Latin Amerika Ülkeleri- Avrupa Birliği (LAC-EU) zirvesine katılacak. Norveç ve Finlandiya’yı da içeren Avrupa turunda Morales, iklim değişikliğinin etkileri konusuna dikkat çekmeye çalışacak.

Asya

TAYLAND: Başbakan Abhisit Vejjajiva’nın 14 Kasım’da erken seçime gitme teklifini BM arabuluculuğunda kabul eden protestocular ile ordu arasında 13 Mayıs’tan itibaren çıkan çatışmalarda en az 30 kişi öldü. Arabuluculuk talebini içişlerine karışma olarak niteleyen hükümet reddetti. Geçen hafta yaşanan şiddet olayları sırasında bir keskin nişancı ateşiyle vurulan hükümet karşıtı General Seh Daeng hayatını kaybetti. Protestocuların Başbakan Yardımcısı Korbsak Sabhavasu ile ateşkes için görüştükleri tahmin ediliyor.

AFGANİSTAN: Kunduz-Kabil seferini yapan Pamir Havayolları’na ait yolcu uçağı Kabil’in 100 kilometre uzağında düştü. 38 yolcu ve beş mürettebat taşıyan uçakta üç de Türk yolcunun bulunduğu açıklandı.

KIRGIZİSTAN: Yönetimden 7 Nisan’da uzaklaştırılan Kurmanbek Bakiyev’in taraftarları ile geçici hükümet yanlıları arasında çıkan çatışmada 1 kişi öldü, 37 kişi yaralandı.

Avrupa

İNGİLTERE: Yeni Başbakan David Cameron’un ilk icraatı  kabinede yer alan bakanların maaşlarında yüzde beş indirim yapmak ve Bakanlar Kurulu’nda cep telefonu kullanımı yasaklamak oldu. Geçen hafta yapılan seçimlerin ardından iktidara gelen hükümet, II. Dünya Savaşı’ndan beri kurulan ilk koalisyon hükümeti.

İZLANDA: Geçen ay patlayan yanardağda ikinci bir patlamanın meydana gelmesiyle Kuzey İrlanda’daki tüm havaalanları, Norveç ve İskoçya’daki bazı havaalanlarının yanı sıra Londra yakınlarındaki Heathrow ve Gatwick havaalanları ile Paris dahil Fransa’nın kuzeyindeki havaalanları hava trafiğine kapatıldı.

Ortadoğu

İRAN: İran, 1200 kg uranyumun yurt dışında zenginleştirilmesini kabul etti. Anlaşmanın imza töreninde İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad, Brezilya Cumhurbaşkanı Lula Da Silva, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve dışişleri bakanları hazır bulundu. İran’la uranyum takasının Türkiye’de yapılması için imzalanan anlaşmaya ilk tepki Rusya’dan geldi. Rus Lider Dmitri Medvedev,  bu takasın, uluslararası endişeleri gidermeyeceğini söyledi. Almanya da İran’ın BM ve UAEK’nın taleplerini yerine getirmesinin önemli olduğunun altını çizdi.