Mısır Hamas ile ilişkilerini kesiyor

Mısır gazetelerinin verdiği habere göre Kahire yönetimi, Mısır’a karşı başlattıkları karalama davasına karşılık olarak Gazze liderleri ile olan diplomatik ilişkileri dondurma kararı aldı

Dünya
20 Mayıs 2010 Perşembe

Al-Mesiryo Gazetesi’nin Mısırlı hükümet yetkililere dayanarak verdiği bilgiye göre Kahire, Filistin bölgeleri içinde ve dışında bulunan tüm Hamas yetkilileri ile ilişkisini kesme kararı aldı.

Mısır muhalifleriyle bağları olan bağımsız gazetenin Pazartesi günü yaptığı habere göre Kahire, Hamas yetkililerinin yapacağı ziyaretler için Mısır’a giriş vizelerini reddetmenin yanı sıra tüm diplomatik ve güvenlik iletişimini de kesme yönünde karar aldı.

Kahire hükümeti Hamas’ın Mısır’ı karalama kampanyasına karşı böyle bir adım atma kararı aldı. Mısır’a göre bu kampanyanın arkasında yer alan isimlere kamuoyu hiç de yabancı değil;  Hamas Politbüro şefi Khaled Meşal, Şam’da bulunan politik bürodan Muhammed Nazal, Başbakan İsmail Haniye ve Gazze Şeridi’nde bulunan Mahmud Al-Zahar Hamas ve Mısır arasındaki gerginlik geçtiğimiz aylarda artarken, anlaşmazlığın kökeni Mısır’ın Rafah geçişini kapamasına ve silah kaçakçılığını engellemek için Gazze sınırına inşa ettiği çelik çite dayanıyor.

Geçtiğimiz ay Hamas Mısır’ı tünellerden birinde zehirli gaz kullanmakla suçlamıştı. Olayda dört Filistinli hayatını kaybetmişti.

Geçen Çarşamba günü yaşanan gelişmeler ise gerginliği arttırmaktan öteye gitmedi. Hamas Sözcüsü Sami Abu Zuhri Mısır’a gözaltında tuttuğu 30 Filistinliye elektrik şoku ile işkence ettiği suçlamasını yaptı. Hamas, edindikleri bilgileri Mısır hapishanelerinde tutuklu bulunan Filistinlilerden aldıklarını, Yusuf Abu Zuhri’nin (Sözcü Sami Abu Zuhri’nin kardeşi) Mısırlı yetkililerin belirttiği gibi hastanede düşük tansiyondan değil Kahire’deki emniyet tesislerinde maruz gördüğü elektrik şoku işkencesinde dolayı hayatını kaybettiğini belirtti.