Hamas’tan bir psikolojik manevra daha

Hamas’ın yayın organı ‘Falasteen’ esir tutulan İsrail askeri ile hayali bir röportaj gerçekleştirdi. Röportajda Şalit yardım için halkına sesleniyor

Dünya
20 Mayıs 2010 Perşembe

Hamas kaynaklı Falasteen Gazetesi, üç buçuk seneyi aşkın bir süredir esir tutulan İsrail askeri Gilad Şalit ile bir röportaj yayınladı. Gazete yazının sonunda, röportajın hayali olduğunu açıkladı. Gazetenin siyasi analiz uzmanı Mustafa al-Savaf tarafından kaleme alınan yazı “Ve tüm bunlar hayalimde gerçekleşti” ibaresi ile son buluyor.

Gazetedeki röportaj Şalit’in tüm sorulara İbranice yanıt verdiğini belirterek başlıyor. Yazar, Şalit’in iyi durumda olduğunu, 60 kg civarında gözüktüğünü de notlarına ekliyor.

Şalit ne kadar süredir alıkonulduğuna ilişkin soruya ise “Dördüncü yılımı doldurmak üzereyim, direnişin eline düşeli dört yıl oldu, tankımdan çıkartılıp buraya getirildim. Yaralanmıştım ama sizin de görebileceğiniz gibi tedavi edildim ve sağlığım yerinde. Tedavinin bu kadar iyi olmasını beklemiyordum desem abartmış olmam. Özellikle de hem okulda hem de orduda Arapların ölümü hak eden katiller ve suçlular olduğunu öğrendikten sonra” şeklinde cevap veriyor.

Şalit, röportajdaki sözlerine şöyle devam ediyor, “Burada geçirdiğim yıllar bana Arapların duyguları ile sevgileri ile, medeni ve insani davranışları ile benim öğrendiğimin tam tersini sergileyen insanlar oldukları öğretti. Sözlerimi halkıma seslenerek bitirmek istiyorum- bana yardım edin! Oğlunuz, Gilad Şalit.”

‘Röportaj’ Şalit ailesinin acılı konuyu gündemde tutmaya çalıştığı dönemde yayınlandı. Pazar günü ise İsrail’in kuzeyinde kaçırılan asker için bir tören düzenlendi. Şalit’in babası törende yaptığı konuşmada iki Başbakan’ın oğlunu geri getirmeyi başaramadığını, Gilad’ın alıkonulduğu Hamas sığınaklarında sessiz çığlığının duyulduğunu belirtti.

Bu hafta başında Hamas’ın görüşmeler için pek aceleci olmadığı anlaşıldı. Rus Başkan Dmitry Medvedev’in konuya çözüm getirilmesi çağrısından bir gün sonra, Hamas Şalit’in iyi bir anlaşma olmadan bırakılmayacağını duyurdu. Geçtiğimiz hafta Hamas ve Suriye ile temaslarda bulunan Rus Başkan, Hamas’ın Şalit’i en yakın zamanda serbest bırakması gerektiğini belirtmişti.