Filistinli Baş Müzakereci Erekat: “Yaptığımız yanlışlarla bir ansiklopediyi doldurabiliriz”

Filistinli baş müzakereci Saeb Erekat, Tel-Aviv’de yaptığı konuşmada, Filistinlilerin iki devletli çözümden yana olduğunu belirtti

Dünya
20 Mayıs 2010 Perşembe

Geçtiğimiz Pazar günü İsrail Milli Güvenlik Araştırmaları Enstitüsü’nde profesörler, diplomatlar ve gazetecilerin bulunduğu bir panelde konuşan Filistinli baş müzakereci Saeb Erekat, müzakere sürecinin bittiğini ve artık karar verilmesini gerektiğini söyledi.

Erekat sözlerine şöyle devam etti: “Şu anda Filistin topraklarında da İsrail’de de birçok insanın barışın gerçekleşeceğine inanmadığını biliyorum. Tam tersini iddia ediyorum.1967 sınırlarına dayalı ‘iki devlet’ çözümü barışı getirebilir. Mültecilere de bir çözüm bulunmalı ve toprak değişimi yapılmalıdır. Ayrıca her iki tarafın da müzakerelerin iyi gitmediğini düşündüğünü farkındayım. İnsanlar başarılanları değil başarılamayanları görmeyi tercih ediyor. Bence İsrail-Filistin barış konuşmaları son on sene içerisinde epey yol kat etti. Hiçbir zaman taraflar birbirilerinin dinini ya da düşüncelerini benimsemeyecekler, bunu beklemek hayalperestlik olur fakat iki devlet çözümünü istemek ve ummak hâlâ olağan.”

Erekat konuşmasına ABD Özel Temsilcisi Geroge Mitchell ile görüşmelerin, Mahmud Abbas ile İsrail eski Başbakanı Ehud Olmert’in görüşmelerinin bittikten sonra başladığını belirterek Amerika’nın barış sürecindeki rolü ile ilgili görüşlerini şöyle belirtti: “Amerika bizim için barışı sağlayamaz. Amerika, İsrail ve Filistin’in yapması gereken imtiyazları sağlayamaz. Birçok kişi dolaylı görüşmelerin geri adım atmak olduğu kanısında fakat ben buna karşı çıkıyorum. Dolaylı görüşmelere taraflar diğer her yolu denediğinde ve başarısız olduğunda başvurulur. Üçüncü parti müzakerelere dört tane görevi üstlenerek gelir: araya girmek, görüşmelere olanak sağlamak, hakemlik yapmak ve arabuluculuk. Bütün bunların sonunda ise kararı vermek iki tarafa düşer.”

Baş müzakerecinin en önemli açıklamalarından biri ise Mahmud Abbas’ın barış yolunda üzerine düşeni yapmaya hazır olduğu idi.

Erekat konuşmasına bir şaka ile devam etti: “Filistin bir fırsatı kaçırmak için yakaladığı fırsatı asla kaçırmaz.” Bunun üzerine salonda kahkaha fırtınası yaşandı. Erekat Filistin tarafının yanlışları olduğunu da belirtti. “Yaptığımız yanlışlarda bir ansiklopediyi doldurabilirisiniz fakat bizim çok yeni bir hükümet olduğumuzu unutmayın” sözleri baş müzakerecinin kabullenme ifadeleri oldu.