Rusya'da Nazilere karşı kazanılan zaferin yıldönümü kutlandı

Somali'den Panama'ya, Afganistan'dan İngiltere'ye haftaya damgasını vuranlar...

Karel VALANSİ Diğer
12 Mayıs 2010 Çarşamba

Rusya: Nazilere karşı kazanılan zaferin yıldönümü kutlandı

İkinci Dünya Savaşı’nda Nazi Almanyası’nın mağlup edilmesinin yıldönümü olan 9 Mayıs Zafer Bayramı’nın 65. yıldönümü Kızıl Meydan’da askeri törenle kutlandı. Rus ve Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) üyesi ülkelerin yanı sıra NATO üyesi ülkelerden ABD, İngiltere, Polonya ve Fransa askerleri de törenlere katılarak bir ilki gerçekleştirdi. Kutlamalara Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev, Rusya Başbakanı Vladimir Putin’in yanı sıra İsrail Devlet Başkanı Şimon Peres, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Tacikistan Devlet Başkanı Emomali Rakhmon, Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev, Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguly Berdymuhammedov, Çin Devlet Başkanı Hu Jintao ve Polonya Devlet Başkan Vekili Bronislaw Komorowski de katıldı.

Önceki yıllarda yapılan Zafer Bayramı törenlerinde Rusya Batı ülkelerini ağır bir şekilde eleştirirken, Devlet Başkanı Medvedev bu yıl Batı ülkeleriyle işbirliğinin altını çizdi. Medvedev, Kızıl Meydan’da on bir binden fazla yerli ve yabancı askere yönelik yaptığı konuşmasında “Bugün bu görkemli askeri geçitte Rusya, BDT ülkeleri ve Hitler karşıtı koalisyon ülkelerinin askerleri bulunuyor. Bizler günümüzdeki mevcut tehditlere sadece birlikte karşı koyabiliriz. Küresel güvenlik sorunları ancak iyi komşuluk ilişkileri ile çözülebilir” dedi.

Sovyetler Birliği’nin Nazi Almanyası’nı yenmesinin kutlandığı Zafer Bayramı’nda NATO askerlerinin ilk defa davet edilmesi, soğuk savaş sonrası oluşan birlik ve dayanışmanın önemli bir göstergesidir.

 

Afrika

TOGO: Oyların yüzde 60’ını alarak yeniden devlet başkanı seçilen Faure Gnassingbe, yemin ederek ikinci beş yıllık icraat dönemine başladı.

SOMALİ: Korsanların ana üssünü ele geçiren aşırı dinci militanlar, korsanların elinde bulunan rehine ve gemilerin yerlerini tespit ettikten sonra serbest bırakacaklarını açıkladılar.

 

Amerika

ABD: 20 Nisan’da Meksika Körfezi’nde bulunan BP’ye ait bir petrol platformunun patlaması sonucu meydana gelen sızıntıyı önlemek için düşünülen dev çelik yapı işe yaramadı. Kuyudan günde 5 bin varil petrol deniz suyuna karışıyor. Yetkililer İsrail Devleti büyüklüğünde bir bölgenin etkilendiğine dikkat çektiler. Petrol kirliliğinden olumsuz etkilenen çoğu balıkçı ve turizmci çok sayıda sivilin, BP’ye toplu dava açması üzerine şirket tüm zararı karşılayacağını duyurdu. BP, petrol sızıntısının şirkete maliyetinin 350 milyon Dolar’ı bulacağını açıkladı. Açıklamanın ardından BP’nin Londra Borsası’nda hisseleri % 0,34 düştü. Amerikan Adalet Bakanlığı, BP’nin bu olayda bir hatası olup olmadığının anlaşılması için inceleme başlattı.

PANAMA: Panama’nın eski lideri Manuel Noriega, ABD’de on yedi yıl hapis yattıktan sonra 1999’da para aklamak suçundan mahkûm olduğu Fransa’ya iade edildi.

BOLİVYA: Sosyalist Devlet Başkanı Evo Morales, Fransız, İngiliz ve Bolivyalı özel firmalara ait üç elektrik şirketini millileştirdi.

KÜBA: İspanya’nın Valensiya bölgesinde toplanan Küba ile Dayanışma Derneği toplantısında yayınlanan bildirgede ABD’den Küba’ya karşı yıllardır uyguladığı ambargoyu kaldırması ve ABD’de haksız yere tutuklu bulunan beş Kübalıyı serbest bırakması talep edildi. 200 temsilcinin katıldığı toplantıda ayrıca AB ülkeleri tarafından 1996 yılında kabul edilen ambargoya destek kararının kaldırılması da istendi.

 

Asya

TAYLAND: Darbe sonrasında kurulan hükümetin istifasını isteyen ‘kırmızı gömlekliler’ Başbakan Abhisit Vejjajiva’nın parlamentoyu feshedip 14 Kasım’da seçime gidilmesi teklifini kabul ettiler. Ancak devrik lider Taksin Şinavatra yanlısı protestocular eylemlerine son vermek için başbakan yardımcısının tutuklanmasını talep ettiler.

SRİ LANKA: Sri Lanka’da hükümet, 25 yıl süren iç savaş sonucunda Tamillerin yenilgiye uğratılmasının 1. yıldönümü nedeniyle 18 Mayıs haftasını ‘savaş kahramanları haftası’ ilan etti.

FİLİPİNLER: Filipinler’de 50 milyon seçmen, cumhurbaşkanı ve yerel yöneticilerin belirleneceği seçimler için sandık başına gitti. Seçim sırasında meydana gelen silahlı çatışmalarda altı kişi hayatını kaybetti. İlk kez otomatik oy makinelerinin kullanıldığı seçimlerde, eski Cumhurbaşkanı Corazon Aquino’nun oğlu Benigno Aquino favori gösteriliyor. Ordu, seçimlerde askerlerin rüşvet alıp hile yaptığı iddiası üzerine araştırma başlattı.

KAZAKİSTAN: Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Brüksel’de AB Başkanı Herman Van Rompuy ile görüşerek Avrupa Yatırım Bankası’ndan düşük faizli ve uzun vadeli 1 Milyar Euro kredi aldığını açıkladı.

AFGANİSTAN: Geçtiğimiz hafta yaşanan sellerde ölü sayısı 100’ü geçti, binlerce kişi evsiz kaldı.

 

Ortadoğu

IRAK: Polis kontrol noktaları başta olmak üzere 10 kadar noktaya saldırı düzenlendi. Altısı polis en az 21 kişi hayatını kaybetti, 20’den fazla kişi de yaralandı. Hille’de bir fabrika çıkışında bomba yüklü aracın infilak etmesi üzerine 25 kişi öldü, 100 kişi de yaralandı.

 

Avrupa

BELÇİKA: Brüksel’de AB ülkeleri ekonomi bakanlarının katılımıyla yapılan toplantıda Euro’yu koruma paketinin 750 milyar Euro’ya çıkarılmasına karar verildi. Toplantıda ayrıca Yunanistan’daki krizin diğer AB ülkelere yayılmasını engellemek için 1 trilyon Dolar’lık bir acil durum paketi üzerinde anlaşmaya varıldı.

ALMANYA: Kilit eyalet olan Kuzey-Ren Vestfalya’da yapılan seçimde Başbakan Angela Merkel’in partisi ve koalisyon ortakları büyük oy kaybederek yenilgiye uğradılar. Eyalet seçimlerinin ülke genelinde siyasi sonuçlarını yansıttığı düşünülüyor.

RUSYA: Kemerova bölgesindeki bir kömür madeninde meydana gelen grizu patlamasında ölenlerin sayısı 31’e yükseldi, 59 işçiye henüz ulaşılamadı.

İNGİLTERE: Ülkede seçim sonrası hükümeti kurma çalışmaları sürerken İngiltere Başbakanı Gordon Brown, son üç yıldır yürüttüğü İşçi Partisi liderliğinden ayrılacağını açıkladı.