Görüşmelerin ilk turunda olumlu adımlar

ABD Ortadoğu Özel Temsilcisi George Mitchell’in çalışmaları doğrultusunda gerçekleşen İsrail - Filistin dolaylı barış görüşmelerinin ilk turu, iki tarafın da olumlu adımlar atmasıyla son buldu

Dünya
12 Mayıs 2010 Çarşamba

Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Philip Crowley, Ortadoğu Özel Temsilcisi George Mithcell’in Ortadoğu ziyaretinden döndüğünü açıkladı. Mitchell ise görüşmelerin özetle ciddi ve kapsamlı geçtiğini belirtti.

Crowley, İsrail’in Batı Kudüs’ün Ramat Shlomo bölgesinde iki yıl süreyle inşaat yapılmayacağının sözünü verdiğini açıkladı. Buna karşı Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas ise, bölgede her türlü kışkırtmaya karşı olduğunu açıkladı. Crowley sözlerine önemli bir mesajla devam etti; “Dolaylı görüşmelerin sonunda doğrudan barış görüşmelerine başlamak istiyoruz. Bunu elde etmek için iki tarafın da sözlerini tutması gerekir ve her iki taraf da bu süre içinde yaptığı davranışlardan sorumludur.”

Mitchell ise görüşmelere devam etmek için gelecek hafta bölgeye dönecek. Elçinin her iki tarafa verdiği mesaj ise doğrudan görüşmeler geçmek ve iki-devlet çözümüne erişme isteği idi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’ya yakın bir kaynaktan, Amerika’nın açıklamalarına onay geldi. Amerikan Başkan Yardımcısı Joe Biden’in Ortadoğu ziyaretinde yaşanan Ramat Shlomo krizinde de Netanyahu’nun, projenin planlarının hazır olmasına rağmen iki seneden evvel inşaya başlanmayacağını söylediği hatırlatıldı. Başbakan Netanyahu, Biden’in ziyaretinden sonra yaptığı açıklamada da belirttiği gibi inşanın iki seneden önce başlamayacağının sözünü verdi. Fakat  “Kudüs inşa planları İsrail’in son 43 yönetiminde olduğu gibi bu yönetimde de olacaktır, bu konuda İsrail asla aksi bir söz vermemiştir. İsrail, Amerikan yönetimine ayrıca dolaylı görüşmelerde anahtar konuları da tartışacaklarını ve Filistinlilere güven verecek adımlar atacağını söylemişti, Kudüs’ün durumu hariç tüm konular bizim tarafımızdan görüşülmeye hazırdır,” dedi.

Pazar günü erken saatlerde, Filistin yönetiminde hem Amerika hem de İsrail’in doğrudan barış görüşmeleri çağrısına cevap geldi. FÖY, İsrail’in tüm inşaları durdurması halinde görüşmelerin başlayabileceğini, aksi takdirde bu adımın atılmayacağının altını çizdi.

Bu arada İsrail Başbakan Netanyahu, meclis üyelerine yaptığı açıklamada dolaylı görüşmelerin barış görüşmelerinin başlaması için önemli bir adım olduğunu ve uzaktan barış yapılamayacağını hatırlattı. Bu açıklamaya cevap olarak Erekat, inşaların tamamen durdurulmaması halinde barış görüşmelerinin asla başlamayacağını söyledi.

Savunma Bakanı Ehud Barak konuyla ilgili olarak; “İsrail’in Amerika yönetiminin destek verdiği barış görüşmelerinde kendini göstermesi gerekir. Bu, ilişkilerin düzelmesi için önemli bir adımdır. Bu çabalar belgelerle, anlaşmalarla ortaya çıkacak, Beyaz Saray’da ne kadar çok gülümsediğimizle değil. Fakat bunun, bugünkü hükümet ile sağlanması çok zor. Filistinlilerle bir anlaşmaya varamazsak uluslararası tepkileri çekeceğiz. İki taraf da anlaşmaya hazır olarak masaya oturmalı,” şeklinde bir açıklama yaptı.