İsrail’in OECD üyeliği oybirliğiyle

İsrail’in OECD üyeliği oybirliği ile kabul edildi.  İsrailli yetkililer üyeliğin ülkenin ekonomisi için önemli bir onay olacağını ve kredi derecelendirilmesinin artarak yabancı yatırımcılarla ilişkileri kuvvetlendirileceğini

dile getirdi

Dünya
12 Mayıs 2010 Çarşamba

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Organizasyonu’nun 31 üyesi Pazartesi günü oybirliğiyle İsrail’i gruba kabul ettiğini açıkladı. OECD’nin Paris’teki merkezinden yapılan açıklamada, Estonya ve Slovenya ile birlikte İsrail’in de üyeliğinin kabul edildiği, söz konusu üç ülkeyle birlikte teşkilatın daha çoğulcu ve şeffaf hale geleceği belirtildi.

İsrailli yetkililer kabulün ülkenin ekonomisi için önemli bir onay damgası olacağını ve kredi derecelendirilmesinin artarak yabancı yatırımcılarla ilişkileri kuvvetlendirileceğini dile getirdi. İsrail, OECD üyeliği için üç yıldır çaba gösteriyordu.

Üç OECD üyesi, İsviçre, İrlanda ve Norveç – İsrail’in üyeliği konusunda daha önce çekincelerini ifade etmişlerdi. İsrail’in ayrı bir ekonomik kurum olarak muamele etmediği yerleşim merkezleri üzerine yoğunlaştılar. Bütün yeni üyelerin tüm 31 üye tarafından onayını alması gerekiyor.

İsrail’in adaylık sürecinde Filistin Yönetimi, İsrail’in insan haklarını ihlal ederek OECD değerlerine uymadıklarını ifade ederek lobi çalışmaları yürütmüştü.

Filistin Yönetimi Başbakanı Salem Fayyad, geçtiğimiz günlerde OECD ülkelerinin liderlerinin çoğunu arayarak İsrail’in kabulüne karşı ikna görüşmeleri yaptı. Filistin iddialarından biri de İsrail’in yerleşim merkezlerine ait verileri ayırmayarak yanlış finansal bilgi verdiği yönünde.