Peres’den Şam’a barış mesajı

İsrail Devlet Başkanı Peres, Rusya Devlet Başkanı Medvedev ile görüşmesinde, Suriye’nin teröre desteğini kesmesi durumunda barış yolunda ilerleyeceklerini belirtti

Dünya
12 Mayıs 2010 Çarşamba

İsrail Devlet Başkanı Şimon Peres, Pazar günü yayınladığı mesajında, İsrail’in Suriye ile sorun yaşamak istemediğini, paylaştığı sınırlarda da gerilimi artırma niyetinde olmadığını vurguladı.

İsrail Devlet Başkanı Şimon Peres, 2. Dünya Savaşı’nda Rus ordularının Nazi ordularına karşı kazandığı zaferin 65.yıldönümü nedeniyle düzenlenen törene katılmak üzere Moskova’ya gitti.

Peres, Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev ile görüşmesi esnasında Suriye konusuna değindi. Peres, Rus meslektaşına Suriye’nin terör desteği ve silah kaçakçılığı ilişkilerini kesmesi durumunda, İsrail’in Suriye ile barış yolunda ilerlediğini belirtti. İsrail Devlet Başkanı, İsrail’in Suriye’nin hem Golan Tepeleri’ne hem de İran füzelerine sahip olmasına izin vermeyeceğini de sözlerine ekledi. Peres, “Suriye’den Hizbullah’a silah transferini gözlerimiz açık izliyoruz. Bunun bizce tek anlamı, Suriye’nin sınırda tansiyonu yükseltme isteğidir,” sözleriyle de Suriye’yi yakından izledikleri mesajını verdi.

Medvedev’in Şam ziyareti sırasında Peres’in mesajını Suriye yönetimine iletmesi bekleniyor.

Peres Suriye’yi Hizbullah’a silah sağlamak ile suçlarken, Suriye Şii militanları silahlandırdığını inkâr ediyor.

Peres ve Medvedev’in görüşme gündemini Suriye’nin yanı sıra, Filistin-İsrail barış süreci ve İsrail ile Rusya arasında gelişen stratejik ilişkileri oluşturdu.

Peres Moskova’da bulunduğu sırada Çin Devlet Başkanı Hu Jintao ile de görüştü. Peres, ülkesinin Çin ile güçlü bağlar geliştirmesinden büyük memnuniyet duyduğunu, Çin’in İran’ın nükleer hedeflerini engelleyebileceği yönünde umutları bulunduğunu belirtti. İran’ın Ortadoğu’daki en tehlikeli faktör olduğunu belirten Peres, İran’ın politikalarının terör ve savaşa dayandığını da vurguladı. Peres, İsrail’in barışı desteklediğini ve barış sürecinin ‘Filistin devletinin’ kurulması ile sonuçlanacağını umduğunu belirtti.