IMF’ten Yunanistan’a büyük yardım

Geçtiğimiz hafta Yunanistan’ı kurtarma planına dair endişeler ön plana çıktı. Gelişmeler sonunda AB ve IMF Yunanistan’a IMF tarihin en büyük yardımını sundu.

Rafi OJALVO Ekonomi
5 Mayıs 2010 Çarşamba

Geçtiğimiz hafta Euro Bölgesi’nde Yunanistan’a dair endişeler ön plana çıktı. Bununla beraber ABD tarafında da FED’in faiz kararı ve ilk çeyrek büyüme rakamları piyasayı etkileyen gelişmeler olarak göze çarptı. İçeride ise anayasa değişikliği gündemdeki yerini korumaya devam ediyor. Bu hafta ABD’de açıklanacak olan tarım dışı istihdam verileri piyasanın kısa vadede yönünün tayin edilmesinde önemli rol oynayacaktır.

Yunanistan’ın kurtarma planı hakkında hafta boyunca spekülasyonlar üretildi ve piyasalar bu gelişmelere göre geniş bir bant aralığında dalgalandı. Ancak bu konu hakkında nihai karar haftasonuna kaldı ve sonunda AB ve IMF Yunanistan’a IMF tarihin en büyük yardımını sundu. Yunanistan’a yapılacak yardımın büyüklüğü 3 yıl için 110 milyar Euro ve faizi %5 olacak. AB ve IMF’nin bu süreçte üzerine düşeni fazlasıyla yaptığını söyleyebiliriz. Şimdi gözler Yunanistan tarafında olacak. Bu yardım için verilen taahhütlerin yerine getirilip getirilmeyeceği ve Yunanistan kamuoyunun tepkisi izlenecektir. Kısa vadede bu anlaşmanın piyasalar açısından olumlu olduğunu söyleyebilriz, fakat uzun vadede Yunaistan konusunun yeniden gündeme gelme olasılığının yüksek olduğunu düşünüyoruz. Bununla beraber bundan sonra gündemde olan diğer ülkeler ilk etapta İspanya ve Portekiz olacak.

ABD’de açıklanan veriler piyasaları etkiledi

ABD tarafında ise FED sürpriz yapmadı ve faiz oranlarında değişikliğe gitmedi. Karar sonrası yapılan açıklamada ise faiz oranlarının uzun süre daha düşük seviyelerde tutulacağı vurgulandı. Veri ve haber akışının yoğun olduğu bu dönemde bu gelişme pozitif algılanmalı diye düşünüyorum. Önceki toplantıdan bu tarafa piyasada FED’in söylemini sertleştirebileceğine dair beklentiler vardı. Açıklamanın bu beklentilerin aksi yönünde olması olumlu oldu. Haftanın son günü ise ABD’nin ilk çeyrek GSYH verisi açıklandı. %3,2 olarak açıklanan GSYH artışı, beklenti olan %3,4’ün altına kaldı. Haftanın son günü ise Goldman Sachs aleyhine açılan davanın etkisiyle ABD endekslerinde finansalların öncülüğünde sert düşüşler yaşandı.

Veri takvimi açısından oldukça yoğun bir haftaya giriyoruz. Euro Bölgesi’nde faiz kararı ve sonrasında yapılacak açıklamalar ön plana çıkarken, ABD tarafında istihdam piyasasına ilişkin rakamlar ön plana çıkıyor. Çarşamba günü açıklanacak olan ADP özel sektör istihdamı ve cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam ve işsizlik oranı rakamları ABD tarafında ön plana çıkan veriler.

Bu hafta İMKB’de uzun süredir sıkışılan bandın ne tarafa kırılacağı izlenecek en önemli gelişme. İMKB’de sıkışılan bu banttan çıkışı, yeni yön konusunda da belirleyici olacaktır. Fakat öncesinde bu banttan çıkışın gerçekleşmesi durumunda çok sert hareketler olabileceği için piyasanın tersinde kalan pozisyonlarda ısrarcı olunmaması konusunda uyarıda bulunmak istiyoruz.