Berlin Yahudileri artan antisemitizm karşısında harekete geçti

Berlin’deki Yahudi cemaati, hafta sonunda yaşanan antisemit saldırıların ardından şiddetteki endişe verici artışa dikkat çekti

Dünya
5 Mayıs 2010 Çarşamba

Almanya’nın Yahudi Cemaati, Berlin polisi hafta sonu Yahudilere birbirinden bağımsız iki saldırı rapor ettikten sonra özellikle göçmenler tarafından yapılan antisemit saldırılardaki endişe verici artışa dikkat çekti.

Berlin’deki Yahudi Cemaati üyeleri yaptıkları açıklamada “Şu an özellikle genç Araplar’dan gelen antisemitizmin köküyle savaşmak ve karşılık vermek için acil bir ihtiyaç var,” şeklinde durum hakkındaki düşüncelerini belirttiler. Ayrıca, “Göçmen grubundan kaynaklanan şiddetin gittikçe artarak Yahudileri hedef alması veya hedef olarak belirledikleri kişilerin Yahudi olması uyarı niteliğindedir,” ifadesi kullanıldı. Antisemitizm Nazi geçmişinden dolayı Almanya’da hassas bir konu olduğu için, antisemit saldırılarla ilgili ufak haberler de gündemde yer buluyor.

Polis, hafta sonu iki kadın ve bir adamın metro istasyonunda bir göçmen çetesi tarafından dövüldüğünü, kafalarına bira şişeleriyle vurulduğunu ve hakarete uğradıklarını rapor etti.

Yerel basın bu üç kişiye ilk olarak Yahudi olup olmadıklarının sorulduğunu belirtti. Onlar “evet” dedikten sonra da saldırılar başladı. Polis saldırganları aradıklarını bildirdi.

Ayrı bir olayda, 61 yaşındaki bir Alman tren istasyonunda iki 10 yaşındaki kıza antisemit sloganlar attığı için tutuklandı. Kız çocuklarını bira şişesiyle korumaya çalışan bir adamı dövmekle tehdit etti.

Sanık, tutuklandıktan sonra ırkçı nefreti kışkırtmak ve fiziksel şiddete başvurmak suçları ile yargılanacak.