İsrail-Filistin dolaylı görüşmeleri başlıyor

ABD Ortadoğu Özel Temsilcisi Mitchell görüşmelerde arabulucu olmak üzere bölgeye geri dönüyor...

Dünya
5 Mayıs 2010 Çarşamba

ABD Ortadoğu Özel Temsilcisi Mitchell, bölgeye dönme hazırlıkları yaparken İsrail Başbakanı Netanyahu da Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek ile Şarm el-Şeyh yakınlarında buluşup, görüşmeler için destek almaya çalışacak. Netanyahu Mart 2009da Başbakanlık koltuğuna oturduğundan beri Mübarek ile üç kere görüştü.

The Jerusalem Post Gazetesi’ne açıklamada bulunan İsrail hükümet sözcüsü,”Her şeyden önce Başbakan, Mübarek’e çok saygı duyuyor. Cumhurbaşkanı’nın politik deneyimi ve bu konuyu anlayabilmesi bizim için önemli. Yani görüşmenin ana teması İsrail-Filistin dolaylı barış görüşmeleri olacak. Mısır’ın doğrudan olarak görüşmelere katılacağını zannetmiyoruz fakat görüşmelerde Arap desteği bizi çok mutlu eder” dedi.

Geçtiğimiz Cumartesi günü, Kahire’de toplanan Arap Ligi üye ülkeleri dolaylı görüşmelerin başlamasını onayladıklarını açıkladı. Arap liginin görüşmelere verdiği onayın ışığı altında Filistin Kurtuluş Örgütü’nün de görüşmeler bu hafta onay vermesi bekleniyor.

Diplomatik bir kaynak Mitchell’ın bölgeye beklentileri çok yüksek olarak geldiğini bildirdi. Mitchell hem Netanyahu hem de Abbas ile görüşecek fakat görüşme tarihleri daha belirlenmedi.

İsrail her detayı konuşmaya hazır

Barış görüşmeleri başlamadan İsrail, önemli ve kilit her konuyu tartışmak istediklerini belirti. Bunların arasında Kudüs, sınırlar, mülteciler, İsrail’in Yahudi Devleti olarak kabul edilmesi ve silahsızlandırılmış bir ‘Filistin’, öne çıkan konular.

Batı Şeria gazetelerinden Al-Ayam, “Abbas barış görüşmelerinin dört aya kadar uzayacağını öngörüyor fakat sonuçlar hakkında karamsar,” diyerek Abbas’ın düşüncelerini yayınladı. Abbas ayrıca, “Umudumu kaybetmek istemiyorum fakat görüşmelerin başarıyla sonuçlaması için önümüzde çok engel var. İsrail’de barış istemeyen büyük bir kesim var fakat biz yine de barış yolunda yürümeliyiz” dedi.