Osmanlı’nın Yahudi şehitlerine anıt

1. Dünya Savaşı’nda Osmanlı ordusunda görev alan ve şehit düştüklerine dair kayıtları bulunan 18 Yahudi askerin anısına Kadıköy’de bir şehitlik oluşturuldu

Ester YANNİER Şalom
29 Eylül 2010 Çarşamba

1. Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşı’nda Osmanlı ordusunda yer alan ve hayatını kaybeden Yahudi askerler anısına, kayıtlarda isimlerine ulaşılabilen 18 kişinin adıyla bir şehitlik açıldı.

Osmanlı ordusunda birçok Yahudi’nin ön cephelerde yer aldığı biliniyordu ancak bu on sekiz şehit, kayıtlarda rastlanan ilk isimler oldu. Şehitlik, Haydarpaşa Hemdat İsrail Sinagogu Vakfı tarafından, yıllar içinde tahrip olan sembolik mezar taşlarının bir araya getirilmesi ile oluşturuldu. 2010 yılında açılan şehitlik için “Birinci Cihan Harbi’nde vatanı için şehit düşmüş kardeşlerimiz ve ismini bile bilmediğimiz nicelerinin anısına” ibaresiyle bir de anıt yapıldı.

Acıbadem Yahudi Mezarlığı’nda yapılan şehitlik ile ilgili bilgi veren ‘Haydarpaşa’da Geçen 100 Yılımız’ kitabını derleyen Anri Niyego isimlere, arşivlerde yaptıkları çalışmalar sonucunda elde ettikleri gömü defterinde ulaştıklarını belirtti.

SABAH GAZETESİ’NE HABER OLDU

Konu, 22 Eylül tarihinde ‘İstanbul’da Yahudi Şehitliği’ başlığı Sabah Gazetesi’nde haber oldu. Haberde, şehitliğin kuruluş hikâyesine, şehitlerin isimlerine, mezar taşlarında yazılan notlara ve Hemdat İsrael Sinagogu’nun nasıl kurulduğuna yer verildi.

Hemdat İsrael Sinagogu Yönetim Kurulu Üyesi Niyego ile yapılan söyleşi için tıklayınız:

https://www.salom.com.tr/news/detail/17029-Yahudi-sehitlerin-Anit-mezari.aspx