İsrail küresel rekabet sıralamasında yükseliyor

Ekonomi
29 Eylül 2010 Çarşamba

SON üç yıl içinde on üç sıra aşağı düşen İsrail’in rekabet sıralamasındaki düşüşü sona erdi. İsrail, 2010-2011 Dünya Ekonomik Forumu’nun küresel rekabet raporunda, üç sıra yükselerek, yirmi dördüncü sıraya yerleşti.

Bu yıl sıralamanın başında, geçen sene de olduğu gibi İsviçre vardı. İsviçre’yi takip eden ülkeler sırasıyla, ABD, Singapur, İsveç, Almanya, Japonya oldu. İsrail’i hemen arkasından 25. sırada Birleşik Arap Emirlikleri ve 26. sırada Malezya takip etti.

Rapora göre, İsrail’de iş yapmanın zorluklarından bazıları, devlet bürokrasisinin etkisi, altyapının kalitesi ve vergi yükü. Rapor buna ek olarak, İsrail’in eğitime verdiği önemi arttırması gerektiğini vurguladı.  Raporda, en yüksek konumdaki Ortadoğu ülkesi 17. sıradaki Katar oldu.

Dünya Ekonomik Forumu’nun kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Klaus Schwab yaptığı basın açıklamasında “Ekonomik politikaları belirleyenlerin, kendi ekonomilerinin geleceğin ekonomik görüntüsünde iyi icra edebilmeleri için gerekli hazırlıkları yaparken, aynı zamanda mevcut ekonomik zorluklarla başa çıkmaya çalışıyorlar. Böyle bir küresel ekonomik ortamda, ülkelerin, ekonomik büyüme ve gelişmeyi destekleyici finansman temellerini yerleştirmeleri, her zamankinden daha önemli olduğunu dile getirdi,” dedi.