Alan dersleri yerine SEÇMELİ DERSLER

Liselerde, öğrencilerin yatkın oldukları alanda gelişmeleri ve üniversiteye hazırlıkta yardımcı olmaları amacıyla bugüne kadar uygulanan ‘alan dersleri’ artık kalkıyor

Gençlik - Eğitim
22 Eylül 2010 Çarşamba

Genel ve Anadolu liselerinde uygulanmakta olan Fen Bilimleri, Sosyal Bilimler, Türkçe-Matematik ve Yabancı Dil alanları kaldırıldı.

Yeni uygulamada ders grupları, ‘ortak dersler’ ve ‘seçmeli dersler’ olarak belirlendi. Ortak dersler dışındaki dersler öğrencinin üniversite giriş sınavına yönelik çalışma yapabilmesi doğrultusunda seçmeli olarak alınabilecek.

Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı’nca hazırlanan ‘’Ortaöğretim Kurumları Haftalık Ders Çizelgeleri’’ 2010-2011 öğretim yılından itibaren 9. ve 10. sınıftan başlamak üzere kademeli olarak uygulanacak.

İşte yapılan değişiklikler…

GENEL LİSELERDE

• Beden Eğitimi dersi 9-12. sınıflarda ikişer saat, görsel sanatlar/müzik dersleri birer saat olacak şekilde düzenlendi.

• 10. sınıfta yabancı dil dersinin süresi bir saat eksiltildi, ancak 11. ve 12. sınıflara ikişer saat yabacı dil dersi konuldu.

• Sağlık Bilgisi dersinin haftalık ders saati sayısı ikiden bire indirildi.

• Ortak dersler dışındaki seçmeli dersler, öğrencilerin yüksek öğretim kurumlarında hedefleyebilecekleri programlar ile ÖSYM’nin belirlediği sınav sistemi dikkate alınarak seçilebilecek.

• Genel liselerde haftalık ders saatinde değişiklik yapılmadı.

ANADOLU LİSELERİNDE

Genel liselerde yapılan değişikliklerin yanı sıra,

• 9. sınıfta dil dersi saatleri azaltıldı,

• 10. sınıftan itibaren okutulmaya başlanan ikinci yabancı dil dersinin 9. sınıftan başlaması için bu sınıfa da iki saat ikinci yabancı dil dersi kondu.

FEN LİSELERİNDE

• 12. sınıfta Fizik, Kimya ve Biyoloji derslerinin haftalık ders saati sayısı dörtten beşe çıkarıldı.

• 9. sınıfta yabancı dil ders saatleri azaltıldı.

• 9-12. sınıflarda haftada ikişer saat olmak üzere ikinci yabancı dil dersi konuldu.

• Haftalık ders saati sayısı arttırıldı.

SOSYAL BİLİMLER LİSELERİNDE

• 10-12. sınıflarda Matematik dersinin haftalık ders saati azaltıldı.

• 9-12. sınıflara haftada ikişer saat olmak üzere Geometri dersi konuldu.

• Haftalık ders saatinde değişiklik yapılmadı.

Haftalık ders çizelgelerindeki yeni uygulamalar, 2010–2011 Öğretim Yılında ortaöğretim kurumlarının 9 ve 10. sınıflarından başlamak üzere kademeli olarak uygulanacak. Bu öğretim yılında, 11 ve 12. sınıflarda okumakta olan öğrenciler için daha önceki haftalık ders çizelgeleri geçerli olacak. Ancak bu öğrencilerden sınıf tekrarına kalanlara yeni haftalık ders çizelgeleri uygulanacak.

Yeni uygulama ile haftalık ders çizelgelerinde ortak dersler ve seçmeli dersler bölümleri yer alıyor. Ortak dersler, ortaöğretim kurumlarındaki öğrencilerin zorunlu olarak alması gereken dersler, seçmeli dersler ise öğrencilerin ilgi ve istekleri ile hedefledikleri yükseköğretim programlarını dikkate alarak seçebilecekleri dersler olacak.

ORTAÖĞRETİM KURUMLARINDA UYGULANACAK ORTAK DERSLER

Türkçe, Dil Anlatım, Türk Edebiyatı, Din Kültürü ve Ahlak, Tarih, TC İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük, Coğrafya, Matematik, Geometri, Fizik, Kimya, Biyoloji, Sağlık Bilgisi, Felsefe, Yabancı Dil, İkinci Yabancı Dil, Beden Eğitimi, Görsel Sanatlar/Müzik, Milli Güvenlik Bilgisi, Trafik ve İlkyardım

ORTAÖĞRETİM KURUMLARINDA UYGULANACAK SEÇMELİ DERSLER

Dil ve Anlatım, Türk Edebiyatı, Matematik, Geometri, Fizik, Kimya, Biyoloji, Tarih, Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi, Coğrafya, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık, Yabancı Dil, İkinci Yabancı Dil, Bilgi Kuramı, Demokrasi ve İnsan Hakları, Sosyal Etkinlik, Proje Hazırlama,  Bilgi ve İletişim Teknolojisi, İşletme, Ekonomi, Girişimcilik, Astronomi ve Uzay Bilimleri, Uluslararası İlişkiler, Yönetim Bilimi, Diksiyon ve Hitabet, Sanat Tarihi, Alman Edebiyatı, İngiliz Edebiyatı.

Röne Kaspi/ UÖMO Eğitim Koordinatörü