New York, ‘Dünya Suka Tasarımı Yarışması’na ev sahipliği yapıyor

Dünya
22 Eylül 2010 Çarşamba

Sukot Bayramı öncesinde ‘Dünya Suka Tasarımı Yarışması’na ev sahipliği yapan New York şehri, hem tanınmış hem de henüz adı duyulmamış tasarımcıların, hünerlerini sergileyip en güzel ve etkileyici ‘suka’yı yaratmak adına birbirileri ile kıyasıya yarışmalarına sahne oldu.

Suka Şehri Projesi, farklılığın ve yaratıcılığın yansıdığı sukaların sergilendiği bir proje. Proje, Jashua Foer’in geçen sene ilk defa kendi sukasını hazırlamaya karar vermesinden sonra böyle organizasyonun yapılabileceğinin aklına gelmesi ile başladı. Foer bu fikri, arkadaşı Roger Benett ile paylaştı.

Benett, tartışma odaları, günlük, müzik ve film aktiviteleri sayesinde Yahudi cematlerinin yeniden oluşturulmasını ve güçlendirilmesini hedefleyen ‘Yeniden Doğuş’ derneğinin yaratıcısı.

Proje, neredeyse dokuz ayda tamamlandı. Foer, Jerusalem Post gazetesine verdiği röportajda, Mısır ve Lübnan dahil 40’ın üzerinde ülkeden, çoğunluğu Yahudi olmayan 600 üzerinde katılımcının olduğunu söyledi. Yarışmada, mimarlık sektörünün önde gelen isimlerinden, sanatçılardan ve eleştirmenlerden oluşan on üç kişilik jüri üyeleri on iki finalist seçti.

Finalistlerin tasarladığı sukaların resimleri, Sukot bayramı öncesine kadar, www.sukkahcity.com internet adresinde oylandı. Ayrıca her bir finalistin tasarladığı suka, bayram öncesi, Union Square, Greenwich Bölgesi ve New York Üniversitesi’nde sergilendi.

İnternet sitesindeki oyların sonucunda kazanan kişi ‘Peoples’s Choice’ ödüllerinde duyurulacak ve eseri 2 Ekim tarihine kadar Union Square’de sergilenecek. Kazanan eser, www.shophousing.com adresinde satışa sunulacak, satıştan elde edilen gelir ise evsizlere yardım fonuna devredilecek.

Katılımcıların eserlerinin, Yahudi kültürüne ait bazı kurallara uyuyor olması gerekiyordu. Her bir eserin toplanabilir, en aşağı iki ve yarım duvarının olması, bir masanın içine sığabildiği, yukarıya bakıldığında yıldızların görülebildiği ama aynı zamanda gölge oluşturabilecek ve organik malzemelerden yapılmış bir tavana sahip olması gerekiyordu.

Foer, kuralların Halaha’ya uygun olduğunu, ancak yarışmacıların, kurallara saygı duyduklarını hatta kısıtlamaların onları daha fazla motive edip, daha iyi sonuçlar çıkarmalarına sebep olduğunu belirtti.